Αν σκοπεύουμε να μαγειρέψουμε κατεψυγμένη γαλοπούλα, να έχουμε υπόψη μας ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο εικοσιτετράωρα για να ξεπαγώσει σωστά στη συντήρηση του ψυγείου. Εάν χρησιμοποιήσουμε φρέσκια, επιλέγουμε μία γύρω στα τέσσερα κιλά που θα ψηθεί πιο σωστά, δεν θα στεγνώσει και θα διατηρηθεί τρυφερή μετά το ψήσιμο.
• Είναι βασικό να βγάλουμε τη γαλοπούλα από το ψυγείο και να την αφήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου τουλάχιστον για 45 λεπτά πριν την ψήσουμε. Τη στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί εσωτερικά και εξωτερικά.
• Αφαιρούμε με το χέρι όσο περισσότερο λίπος μπορούμε από την κοιλιά, ειδικά αν πρόκειται για μεγάλο πουλερικό. Με τα δάχτυλα και με προσοχή, διαχωρίζουμε την πέτσα από το στήθος ώστε να σχηματίσουμε θήκη. Επειδή η γαλοπούλα έχει σχετικά στεγνό ψαχνό, για να ψηθεί σωστά και να ενυδατώνεται, ώστε να γίνει μαλακή και τρυφερή, χρειάζεται λιπαρότητα. Βάζουμε, λοιπόν, στη θήκη που σχηματίσαμε μια πάστα από μαλακό βούτυρο και μυρωδικά.
• Πριν βάλουμε στην κοιλιά την οποιαδήποτε γέμιση, λαδώνουμε ελαφρά το εσωτερικό της και αλατοπιπερώνουμε ώστε να γίνει νόστιμη.
• Αφού ετοιμάσουμε και γεμίσουμε τη γαλοπούλα, τη δένουμε, αφενός, για να κρατήσει ωραίο σχήμα κατά το ψήσιμο και, αφετέρου, για να συγκρατήσουμε τους χυμούς και την υγρασία στο εσωτερικό της.
• Για τραγανή πέτσα και ροδοκόκκινο χρώμα, την αλείφουμε πάντα με λίγο ελαιόλαδο ή καθαρό βούτυρο εξωτερικά. Λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και ένα ελαφρύ μασάζ θα μας δώσει πιο νόστιμο αποτέλεσμα και τραγανή πέτσα.
ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΨΗΣΙΜΟ• Εφαρμόζουμε μια σχάρα σε ένα ταψί και τοποθετούμε εκεί τη γαλοπούλα, ώστε να ψήνεται ολόγυρα χωρίς να λιμνάζει στα υγρά της. Πάντα τη βάζουμε στο φούρνο, με το στήθος
προς τα πάνω. Ξεκινάμε το ψήσιμο σε δυνατό προθερμασμένο φούρνο τουλάχιστον τα πρώτα 45 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε.
• Για να μη στεγνώσει το κρέας και αρπάξει το δέρμα, κατά τη διάρκεια του ψησίματος, αλείφουμε κάθε 20 λεπτά το πουλερικό με τα υγρά του ταψιού. Αν αρχίσει να αρπάζει το στήθος, σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο.
• Για να σιγουρευτούμε ότι είναι έτοιμη, μπήγουμε ένα σουβλί στο πιο χοντρό σημείο στο μπούτι. Αν το υγρό που τρέχει είναι αχνό ροζ, σημαίνει ότι θέλει επιπλέον ψήσιμο. Αν βγαίνει διάφανο, είναι έτοιμη.
• Αν θέλουμε να γυαλίζει η πέτσα, την αλείφουμε στα τελευταία λεπτά του ψησίματος με ένα μείγμα από μέλι, μαλακό βούτυρο και χυμό πορτοκαλιού.
• Ο χρόνος ψησίματος είναι σχετικός. Ένα πουλερικό με γέμιση χρειάζεται περισσότερο χρόνο ψησίματος μέχρι να πιάσει σωστή θερμοκρασία στην κοιλιά και να εξουδετερωθούν τα βακτήρια.
ΜΕΤΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ
Βγάζουμε τη γαλοπούλα από το φούρνο και την αφήνουμε να ξεκουραστεί. Για να παραμείνει η γαλοπούλα ζουμερή και τρυφερή, την καλύπτουμε για 20 λεπτά με αντικολλητικό χαρτί. Με αυτό τον τρόπο, θα ανακτήσει τους χυμούς της, που με το παρατεταμένο ψήσιμο βγαίνουν στην επιφάνεια με τη μορφή φυσαλίδων. Αν την κόψουμε αμέσως μόλις βγει από την καυτή θερμοκρασία του φούρνου, θα χάσουμε όλα αυτά τα υγρά και το ψαχνό θα σφίξει με αποτέλεσμα να είναι στεγνό και ινώδες.
Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΥΜΟΥΣ ΤΟΥ ΤΑΨΙΟΥΤα υπολείμματα του ταψιού είναι πολύ νόστιμα και μας δίνουν την καλύτερη και πιο εύκολη σάλτσα για ψητή γαλοπούλα, αρκεί να αφαιρέσουμε το ορατό λίπος από την επιφάνειά τους.
ΤΕΜΑΧΙΣΜΟΣ ΣΕ ΦΙΛΕΤΑ
• Μετά την ξεκούραση του ψητού, τεμαχίζουμε με κοφτερό μαχαίρι και σερβίρουμε τη γαλοπούλα.
• Ξεκινάμε αποσπώντας τα μπούτια από το σώμα. Κόβουμε και διαχωρίζουμε το κοπανάκι. Αφαιρούμε με προσοχή το κεντρικό κόκαλο από το μπούτι και κόβουμε το ψαχνό σε μικρότερα κομμάτια.
• Έπειτα γίνεται ο διαχωρισμός στα δύο φιλέτα του στήθους, τα οποία οριοθετούνται καθαρά από το κεντρικό κόκαλο της ράχης. Κόβουμε παράλληλα με το κόκαλο της καρκάσας σε λεπτές φέτες. Τέλος κόβουμε τις φτερούγες.
• Σερβίρουμε τη γαλοπούλα με τη γέμιση, τη σάλτσα και τα συνοδευτικά.
Καλή επιτυχία
Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου