10' προετοιμασία
1 ώρα και 15' μαγείρεμα
1 ώρα και 15' μαγείρεμα
1 ώρα και 25' σύνολο
6 μερίδες
Υλικά
- 500 γρ. φακές
- ½ φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 1 καρότο σε κυβάκια
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- 1 ντομάτα ξυσμένη στον τρίφτη
- 1 πιπεριά Φλωρίνης σε καρεδάκια (προαιρετικά)
- ½ κ.γ. κύμινο (προαιρετικά)
- 2 φύλλα δάφνης
- 2-3 κ.σ. ξύδι
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
- Καθαρίζουμε τις φακές, τις ξεπλένουμε και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με άφθονο νερό να πάρουν μια βράση για 5 λεπτά. Σουρώνουμε και πετάμε το πρώτο νερό.
- Τις ξαναβράζουμε στην κατσαρόλα με φρέσκο νερό, βράζουμε για 10 λεπτά και τις ξανασουρώνουμε. Τις επιστρέφουμε στην κατσαρόλα, με σβηστή τη φωτιά αυτή τη φορά.
- Στο μεταξύ, σοτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το κρεμμύδι με το σκόρδο, το καρότο, την πιπεριά Φλωρίνης αν χρησιμοποιήσουμε, μέχρι να γυαλίσουν και να μοσχομυρίσουν. Αν χρησιμοποιήσουμε κύμινο, το ρίχνουμε σε αυτό το στάδιο και το φέρνουμε μερικές βόλτες, να βγάλει τα αρώματά του.
- Ρίχνουμε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού στην κατσαρόλα με τις φακές, βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε την ντομάτα, τη δάφνη, το μισό ελαιόλαδο και ζεστό νερό όσο χρειαστεί μέχρι να τις σκεπάσει και να τις ξεπεράσει κατά δυο δάχτυλα.
- Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε τις φακές σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν καλά και να χυλώσουν. Ελέγχουμε το νερό κατά διαστήματα, μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε.
- Προς το τέλος του μαγειρέματος, προσθέτουμε το ξύδι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
TIPS
- Μπορούμε να βράσουμε τις φακές και στη χύτρα ταχύτητας μειώνοντας το χρόνο μαγειρέματος κατά πολύ.
- Για ένα τέλειο χύλωμα, βγάζουμε από την κατσαρόλα 1 κουτάλα φακές, πολτοποιούμε στον πολυκόφτη και επιστρέφουμε τον πολτό στη σούπα να πάρει μια βράση μαζί με τις υπόλοιπες φακές.
- Για να δώσουμε μια πικάντικη νότα στις φακές μπορούμε να προσθέσουμε στο τέλος του μαγειρέματος και 1 κ.γ. τζίντζερ φρεσκοτριμμένο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου