«Η υπερπροσπάθεια που κάνουν συχνά όσοι ξεκινούν μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση και τραυματισμούς», λέει ο προπονητής Ευάγγελος Λάκκος.
Κι αν νιώθω πιασμένος;
Ένας ασκούμενος δεν πρέπει να πονάει και να υποφέρει μετά από μια προπόνηση. Αυτό που προσπαθούμε είναι ο ασκούμενος να πιαστεί όσο το δυνατόν λιγότερο. Μπορεί να πιαστεί μετά από μια άσκηση όταν ξεκινά, αλλά σκοπός μας δεν είναι να μην μπορεί να περπατήσει. Αυτή είναι λάθος προσέγγιση. Το να ασκείται κάποιος αρχάριος τέσσερις-πέντε φορές την εβδομάδα είναι πολύ. Ωθούμε τους αρχάριους που έρχονται να ασκούνται αρχικά δύο φορές την εβδομάδα, για να δουν πώς νιώθουν και τι ρόλο παίζει μέσα στην καθημερινότητά τους η άσκηση.
Θα ξεκινήσω κολυμβητήριο
*Αγγελος Μυλωνόπουλος, προπονητής κολύμβησης, γυμναστής, συνιδιοκτήτης του κέντρου personal και small group training «The Next Level»
Είναι το κολύμπι ο πιο ασφαλής τρόπος γυμναστικής;
Αποτελεί έναν ασφαλή τρόπο γυμναστικής, αλλά, εάν δεν γίνουν σωστά κάποιες ασκήσεις, μπορεί να υπάρξουν τραυματισμοί, όπως για παράδειγμα η λάθος χεριά στο ελεύθερο. Ακούμε συχνά κόσμο που έχει κάποιο πρόβλημα να λέει «πήγα σε έναν γιατρό και μου είπε να πάω να κάνω κολύμβηση». Το να ξεκινήσω χωρίς να μου δείξει κάποιος ειδικός μπορεί να κάνει χειρότερο το πρόβλημά μου. Ο δάσκαλος είναι εκατό τοις εκατό απαραίτητος, ειδικά για το ξεκίνημα.
Πώς μπορεί να με βοηθήσει ένας προπονητής;
Το άλφα και το ωμέγα είναι η αναπνοή. Το να αναπνέουμε σωστά θα μας κάνει να νιώθουμε άνετα και έτσι θα μπορέσουμε να μάθουμε και τη σωστή τεχνική, τη σωστή επίπλευση και προώθηση, ώστε να μην γίνεται υπερχρήση κάποιων μυών σε λάθος κίνηση. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να τραυματιστούμε. Χρειάζεται κάποιος ειδικός για να μας καθοδηγήσει. Κάποιος αρχάριος μπορεί να μην ξέρει να αναπνέει και να εκπνέει μέσα στο νερό, να μην ξέρει τον σωστό ρυθμό.
Κάνουν το ίδιο καλό όλα τα στιλ;
Σε κάθε στιλ ενεργοποιείται διαφορετική μυϊκή ομάδα. Το ύπτιο και το ελεύθερο είναι πιο εύκολα για κάποιον που ξεκινά. Λίγο πιο απαιτητικό στην τεχνική είναι το πρόσθιο και τέλος ίσως λίγο πιο κουραστική να είναι η πεταλούδα.
Τι απόσταση πρέπει να κολυμπάω;
Η απόσταση προσαρμόζεται ανάλογα με το επίπεδο. Προφανώς πρέπει να υπάρχει προοδευτική επιβάρυνση και αύξηση χιλιομέτρων με τον καιρό, όμως μέχρις ενός σημείου, γιατί μπορεί να επέλθει μετά από κάποιο σημείο κούραση ή να προκύψουν τραυματισμοί. Κάποιος που ξεκινά κολύμπι μπορεί να χρειαστεί βοηθήματα. Το βαρελάκι, η σανίδα, τα πέδιλα, στην πορεία ίσως χεράκια, αντιστάσεις, αλεξίπτωτα και μαγιό αντίστασης. Υπάρχουν πολλά αντικείμενα που μπορούν να κάνουν την κολύμβηση ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.
Θα ξεκινήσω πιλάτες
*Κατερίνα Ιωάννου, ιδιοκτήτρια του στούντιο Just Pilates στην Αθήνα και γυμνάστρια με διεθνή πιστοποίηση
Τι πρέπει να ξέρω για αρχή;
Το πιλάτες είναι μια ήπια άσκηση, μπορεί να την κάνει κάποιος που αρχίζει να γυμνάζεται μετά από πάρα πολλά χρόνια, ενώ βοηθά και άτομα με μυοσκελετικά προβλήματα. Μπορεί να βοηθήσει και ηλικιωμένους που δεν έχουν καλή φυσική κατάσταση προκειμένου να γίνουν λειτουργικοί. Οι ασκήσεις προσαρμόζονται στις δυνατότητες που έχει ο καθένας, πάντα όμως υπάρχει κάποιος δάσκαλος που επιβλέπει τι γίνεται με τους μυς και τις κινήσεις.
Γιατί είναι λιγότεροι οι άνδρες που κάνουν πιλάτες;
Ο Γερμανός γυμναστής Γιόζεφ Πιλάτες έστησε το εργαστήριό του κάτω από ένα διάσημο χοροδιδασκαλείο και προσέγγιζε τις χορεύτριες που τραυματίζονταν. Έτσι βγήκε η φήμη ότι το πιλάτες έχει να κάνει πιο πολύ με γυναίκες. Αυτό το βλέπουμε και στην αγορά. Παλιότερα, μόλις το 10% ήταν άντρες. Πλέον είναι το ένα τέταρτο.
Μπορώ με το πιλάτες να χτίσω ωραίο σώμα;
Εξαρτάται από το τι εννοούμε όταν λέμε «ωραίο σώμα». Ωραίο σώμα έχει ένας χορευτής και ένας bodybuilder. Με το πιλάτες δεν μπορείς να αποκτήσεις τους φουσκωμένους μυς ενός body builder, όπως και ένας body builder δεν μπορεί να αποκτήσει το σώμα ενός χορευτή, ποδηλάτη ή δρομέα.
Πόσο συχνά πρέπει να κάνω πιλάτες;
Ένας άνθρωπος που κάνει μία φορά τη βδομάδα πιλάτες, δεν μπορεί να χτίσει και να εξελίξει το σώμα του. Χρειάζονται δύο φορές από μία ώρα. Το σώμα χτίζεται αργά και σταθερά με έμφαση στον κορμό, αρκεί να υπάρχει συνέπεια στις επαναλήψεις. Αυτό που θα έλεγα σε έναν αρχάριο είναι να έρθει για ένα δοκιμαστικό. Όταν το σώμα κινείται, πρώτα απ’ όλα δημιουργείται το αίσθημα της χαράς και της ευεξίας.
Θα ξεκινήσω crossfit
*Ανδρέας Γιαννόπουλος, προπονητής crossfit Καλλιθέα
Πόσο απαιτητικό είναι το crossfit;
Οποισδήποτε μπορεί να κάνει crossfit, αφού το πρόγραμμα προσαρμόζεται στον κάθε αθλούμενο από τον προπονητή, ο οποίος τον διορθώνει εάν κάνει κάτι λάθος. Κάνουμε ομαδικές προπονήσεις, αλλά ο καθένας πάει με τον ρυθμό του. Είμαστε γυμναστήριο, όχι στρατός. Το crossfit είναι τόσο δύσκολο όσο θέλεις εσύ να είναι.
Τι θα μου προσφέρει το crossfit;
Η διαφορά σε σχέση με άλλα είδη γυμναστικής είναι πως αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα φυσικής κατάστασης. Δεν εστιάζει μόνο στην αντοχή ή στη δύναμη. Δεν απομονώνει μυϊκές ομάδες, δεν χρησιμοποιεί μηχανήματα, δανείζεται στοιχεία από τον στίβο, την ενόργανη και την άρση βαρών και τα μπλέκει σε μια προπόνηση.
Είναι κατάλληλο για όλους;
Τόσο ένας 15χρονος όσο και ένας 85χρονος έχουν την ανάγκη να κινηθούν. Αυτό που αλλάζει είναι η ένταση που θα βάλουν στην προπόνησή τους. Το crossfit μπορεί να βοηθήσει έναν 20χρονο να παίξει μπάλα με τους φίλους του, μια μητέρα 35 χρονών να σηκώσει το παιδί της χωρίς να την πιάνει η μέση της, έναν άνθρωπο 80 χρονών να είναι ανεξάρτητος. Το πιο σημαντικό όμως είναι ο ψυχολογικός παράγοντας. Μια προπόνηση μετά τη δουλειά καθαρίζει το μυαλό. Τελευταίες έρευνες δείχνουν πόσο σημαντικό είναι το να αθλείται κάποιος για να προλάβει ακόμη και ασθένειες όπως η άνοια. Σώμα και μυαλό είναι ενωμένα.
Θα ξεκινήσω τρέξιμο
*Ελευθερία Ζαπαντιώτη, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και πρώην πρωταθλήτρια βάδην
Μπορώ απλώς να ξεκινήσω να τρέχω;
Πρώτα είναι απαραίτητος ένας καρδιολογικός έλεγχος. Επίσης, πολλοί δεν συμβουλεύονται κάποιον ειδικό και κάνουν ό,τι διαβάζουν στο ίντερνετ. Χρειάζεται εξατομικευμένο πρόγραμμα.
Τι μπορεί να πάει στραβά;
Ένα συχνό λάθος είναι η κακή θέση σώματος, που οδηγεί σε τραυματισμούς, ενώ καλό είναι να συνδυαστεί παράλληλα και με μυϊκή ενδυνάμωση σε εβδομαδιαία βάση αλλά και με διατάσεις/ασκήσεις ευλυγισίας. Πολλοί επίσης κάνουν πολλά χιλιόμετρα και πιέζουν τον οργανισμό τους, ξεκινούν πολύ γρήγορα στην αρχή και στο τέλος απογοητεύονται και τα παρατάνε, ενώ άλλοι δηλώνουν συμμετοχή σε αγώνες πολλών χιλιομέτρων, χωρίς να έχουν κάνει την απαραίτητη προπόνηση. Είναι καλό να θέσουν έναν στόχο μικρότερο και σιγά σιγά να βελτιωθούν.
Χρειάζεται εξοπλισμός;
Κάνε την προπόνησή σου σωστά και σιγά σιγά πρόσθεσε ό,τι σε κάνει να νιώθεις καλύτερα. Σημαντική είναι η επιλογή των παπουτσιών. Όσοι ενδιαφέρονται, να συμβουλευτούν ειδικούς σε εξειδικευμένα καταστήματα.
Μπορώ να τρέχω κάθε μέρα;
Είναι καθοριστικό οι δρομείς να ξεκουράζονται. Συχνά σε όσους ξεκινούν αρέσει πολύ το τρέξιμο, ενθουσιάζονται με τα αποτελέσματα και τρέχουν συνεχώς. Είναι σημαντικό να υπάρχει κενό μεταξύ των προπονήσεων. Ακολουθήστε το πρόγραμμα του προπονητή, αν θέλετε να δείτε αποτελέσματα χωρίς τραυματισμούς.
Γιώργος Ψωμιάδης ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου