Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2025

Δημήτρης Τσοβόλας: Ο "γιος του αγωγιάτη", το Δώστα Ολα και η καταδίκη για το σκάνδαλο Κοσκωτά- Η αληθινή ιστορία



Ο Δημήτρης Τσοβόλας μέχρι το τέλος της ζωής του (σαν σήμερα)  αρνούνταν ότι το σύνθημα "Τσοβόλα δώστα όλα" είχε να κάνει με παροχέςΗ αλήθεια είναι πως στο άκουσμα και μόνο του ονόματος Δημήτρης Τσοβόλας, το μυαλό όλων πηγαίνει στην θρυλική και ίσως πιο εμβληματική πολιτική ατάκα "Τσοβόλα δώστα όλα" , που του απηύθυνε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Όποιον κι αν ρωτήσεις, η απάντηση που θα λάβεις είναι πώς η ερμηνεία του "δώστα όλα" αφορούσε αποκλειστικά στα χρήματα: περισσότερες παροχές και προσλήψεις στο δημόσιο!


Ακόμα και οι παλαιότεροι, εκείνοι που έζησαν για τα καλά εκείνες τις εποχές και θυμούνται "σαν χτες" τη συγκεκριμένη φράση, αυτό θα σου απαντήσουν. Η ατάκα αυτή πέρασε από γενιά σε γενιά, με αποτέλεσμα να γίνει "μύθος", ωστόσο η αλήθεια είναι… εντελώς διαφορετική.


Αυτό έχει τουλάχιστον υποστηρίξει ο ίδιος ο Δημήτρης Τσοβόλας, ο οποίος στις 25 Φεβρουαρίου το 2022, "έφυγε" από τη ζωή νικημένος από τον καρκίνο σε ηλικία 80 ετών. Μιλάμε για το ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Άρτας το 1977 και επανεκλέχθηκε το 1981 και το 1985.

Το ΠΑΣΟΚ

Παρέμεινε στο υπουργείο Οικονομικών κατά την πρώτη οκταετία της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, ως υφυπουργός (1981-1984), αναπληρωτής υπουργός (1984-1985) και υπουργός την περίοδο 1985-1989. Μπόρεσε να κάνει πολιτική παροχών μόνο μετά από το 1987, όταν απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κώστας Σημίτης, που από το 1985 είχε εφαρμόσει το σταθεροποιητικό πρόγραμμα λιτότητας.


 
 





Η δημοφιλία του Δημήτρη Τσοβόλα ήταν μεγάλη και εκτός του χώρου του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως όταν η εφημερίδα "Το Βήμα" δημοσίευσε ένα άρθρο του Στέλιου Κούλογλου, με τίτλο "Ο Μήτσος της Ρήνης από τους Μελισσουργούς της Άρτας, ο γιος του αγωγιάτη", που κορόιδευε την ταπεινή καταγωγή του Τσοβόλα, πολίτες αποφάσισαν να κάψουν τα φύλλα της εφημερίδας στις πλατείες στα Γιάννενα, τη Λάρισα, και την Άρτα διαμαρτυρόμενοι για το άρθρο, ενώ τότε βγήκε και το σύνθημα "Τιμή και δόξα στο γιο του αγωγιάτη"!
Το σκάνδαλο Κοσκωτά

Το 1989, ο Δημήτρης Τσοβόλας προσήχθη στο Ειδικό Δικαστήριο κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Κοσκωτά - Καλκάνη και καταδικάστηκε τον Ιανουάριο του 1992 σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση με αναστολή και τριετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων του, χάνοντας έτσι τη βουλευτική του έδρα. Αρνήθηκε να εξαγοράσει την ποινή του και για το ποσό έγινε έρανος μεταξύ των μελών του ΠΑΣΟΚ.

Μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993, η Βουλή των Ελλήνων του απένειμε χάρη.





"Τσοβόλα δώσ' όλα"

Πώς φτάσαμε στην θρυλική φράση; Ο Ανδρέας Παπανδρέου σε προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στο Περιστέρι, στις 20 Απριλίου του 1989, είχε απευθύνει κάλεσμα στον τότε Υπουργό Οικονομικών λέγοντας "Τσοβόλα δώσ' όλα", με το πλήθος από κάτω να παραληρεί και φωνάζοντας ξανά και ξανά, ρυθμικά το όνομά του Τσοβόλα.

Είχε "μεταφραστεί" από τους περισσότερους ως προτροπή για νέες παροχές και προσλήψεις, προκειμένου να έρθει η νίκη στις εκλογές, τις οποίες τελικά έχασε το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ, με αποτέλεσμα τη δημιουργία της κυβέρνησης Τζαννετάκη, μαζί με τον Συνασπισμό. Ο Δημήτρης Τσοβόλας όμως διέψευδε τη συγκεκριμένη ερμηνεία που δόθηκε.

"Ψεύτικο σύνθημα"

"Ο Παπανδρέου άκουγε τους συγκεντρωμένους να επαναλαμβάνουν ρυθμικά το όνομά μου. Ήμουν δημοφιλής γιατί έδινα μάχη κατά της σκευωρίας για την εμπλοκή μας στο σκάνδαλο Κοσκωτά. Ο Ανδρέας συνήθιζε να διαλέγεται με τον λαό στις συγκεντρώσεις και μόλις άκουσε το όνομα "Τσοβόλας", απάντησε "Τσοβόλα δώσ’ τα όλα", εννοώντας ότι πρέπει να τα δώσουμε όλα στη μάχη για την αλήθεια" είχε πει στην "Καθημερινή".

Σε άλλη συνέντευξή του, στο One, είχε δηλώσει για το ίδιο θέμα:

"Τριάντα χρόνια ζητούσα να γίνει μια ανοιχτή συζήτηση, γι’ αυτό το ψεύτικο σύνθημα που δεν είχε καμία σχέση με την οικονομία. Είχα πει όποιος μου το ζητήσει, θα ανταποκριθώ αμέσως με στοιχεία, όχι με κουβέντες. Όχι μόνο δεν έδωσα μια δραχμή, σε όλο το προεκλογικό εξάμηνο του 1989, αλλά αντίθετα συγκράτησα τις δαπάνες".







Μετά την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά, η τριετής στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων που επιβλήθηκε στο Δημήτρη Τσοβόλα, δεν του επέτρεψε να πολιτευτεί το 1993, ενώ δεν θέλησε να συμμετάσχει, παρά τη χάρη που του απονεμήθηκε, στις επόμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Η ίδρυση του ΔΗΚΚΙ

Τον Οκτώβριο του 1995 αποχώρησε από την ΚΕ του κόμματος και στις 20 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου ίδρυσε το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ), με το οποίο πήγε καλά στις εκλογές του 1996 και μπήκε στη Βουλή. Στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσοστό ώστε να μπει ξανά στη Βουλή, παράλληλα όμως συνέχισε την πολιτική του δράση, μέχρι που ζήτησε την αναστολή λειτουργίας του κόμματος, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε και αποχώρησε.






Από το 2004 και μετά είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει την πολιτική και να ασχοληθεί αποκλειστικά με το επάγγελμά του, τη δικηγορία. Ήταν μάλιστα συνήγορος της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου μετά το 2008 στην ισόβια καταδίκη του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα.


thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου