Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

ΓΚΟΥΝΤΡΟΜΙΧΟΣ Γ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΓΚΟΥΝΤΡΟΜΙΧΟΣ Γ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 8 Ιουνίου 2025

Αυγά ή ασπράδια; Ποιο είναι πιο κατάλληλο για υγεία και διατροφή;


Τι λέει η ειδικός για τη διατροφική αξία των αυγών και αν τελικά πρέπει να τρως όλο το αυγό ή μόνο το ασπράδι.

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι είναι πιο υγιεινό: το ολόκληρο αυγό ή το ασπράδι; Αν προσέχεις τη διατροφή σου ή απλά θέλεις να αυξήσεις την πρωτεΐνη στο πλάνο σου, σίγουρα σου έχει περάσει από το μυαλό. Η Emma Newell, διαιτολόγος στη Μασαχουσέτη, βάζει τα πράγματα στη θέση τους μέσα από όσα αναφέρει στο Real Simple


 
 

Τα ασπράδια είναι κυρίως νερό (90%) και πρωτεΐνη (10%). Μάλιστα, περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, κάτι που τα καθιστά τέλεια πηγή πρωτεΐνης για τους χορτοφάγους και όσους γυμνάζονται. Ένα μεγάλο ασπράδι έχει μόνο 17 θερμίδες και περίπου 3,6 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Από την άλλη, το ολόκληρο αυγό, αν και έχει περισσότερες θερμίδες (71) και περίπου 5 γραμμάρια λιπαρά, είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά. Περιέχει 13 απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, όπως:

  • Βιταμίνη Β12 και ριβοφλαβίνη για ενέργεια
  • Βιταμίνες A, D και K (λιποδιαλυτές)
  • Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη για τα μάτια
  • Χολίνη, σημαντική για τη μνήμη και την απόδοση
  • Φολικό οξύ για την υγεία των εγκύων
  • Βιοτίνη για μαλλιά, δέρμα και νύχια.

Μπορεί κάποιοι να αποφεύγουν τον κρόκο λόγω της χοληστερίνης (211 mg ανά αυγό), όμως η Newell εξηγεί ότι η διατροφική χοληστερίνη δεν ανεβάζει απαραίτητα τη χοληστερίνη του αίματος όσο τα κορεσμένα λιπαρά. 

Άρα, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καταναλώνουν ένα αυγό την ημέρα, χωρίς να ανησυχούν. 

Μάλιστα, μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση ολόκληρου αυγού αυξάνει την καλή (HDL) χοληστερίνη και μπορεί να μειώσει την ινσουλινοαντίσταση, κάτι που δεν προσφέρουν τα ασπράδια μόνα τους.


 
 

Βέβαια, αν έχεις καρδιολογικά θέματα, ίσως πρέπει να περιορίσεις τα ολόκληρα αυγά και να επιλέξεις πιο συχνά ασπράδια. Αντίθετα, αν θέλεις την πλήρη διατροφική αξία, το ολόκληρο αυγό είναι η καλύτερη επιλογή. Τι να προσέξεις; Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν αλλεργία στα ασπράδια αλλά να μπορούν να καταναλώσουν μόνο τον κρόκο, κάτι που συχνά δεν γνωρίζουμε.  

Σύμφωνα με την Newell: "Τα ασπράδια είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, αλλά μόνο τα ολόκληρα αυγά προσφέρουν πλήρη θρεπτικά οφέλη".

Το αυγό μπορεί να είναι το πιο μικρό superfood που έχεις στο ψυγείο σου!

shape.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου