Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

AI for All Δωρεάν προγράμματα κατάρτισης στην Τεχνητή Νοημοσύνη

AI for All Δωρεάν  προγράμματα κατάρτισης στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Κάντε ΚΛΙΚ για ΔΩΡΕΑΝ κατάρτηση

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

ΓΚΟΥΝΤΡΟΜΙΧΟΣ Γ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΓΚΟΥΝΤΡΟΜΙΧΟΣ Γ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2025

Συνταγή: Γαλοπούλα Γεμιστή – Ζουμερή και Αρωματική

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά Χρόνος ψησίματος: 3 ώρες Μερίδες: 12

 

Υλικά:

Για τη γαλοπούλα:

  • 1 γαλοπούλα (~4 κιλά)

  • 100 γρ. βούτυρο Lurpak

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 2 κλωνάρια θυμάρι

  • 1/2 πορτοκάλι (ξύσμα)

  • 2 κ.σ. σχοινόπρασο

  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη γέμιση:

  • 50 γρ. βούτυρο

  • 200 γρ. ανάμικτος κιμάς

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 30 ml κονιάκ

  • 5 δαμάσκηνα, 5 βερύκοκα, 5 βρασμένα κάστανα

  • 1 μήλο, καθαρισμένο και κομμένο

  • 2 κ.σ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη

  • 1 κ.σ. κουκουνάρι καβουρδισμένο

  • 1/2 πορτοκάλι (χυμός & ξύσμα)

  • 1 φλ. ψωμί σε κύβους

  • Αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Πάστα βουτύρου:
    Ανακατεύουμε το βούτυρο με αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, ξύσμα πορτοκαλιού και σχοινόπρασο. Αφήνουμε στην άκρη.

  2. Προετοιμασία γαλοπούλας:
    Στεγνώνουμε τη γαλοπούλα με χαρτί κουζίνας, αφαιρούμε λίπος από την κοιλιά και δημιουργούμε θήκη κάτω από το δέρμα του στήθους. Απλώνουμε την πάστα βουτύρου κάτω από το δέρμα και μασάζ για ομοιόμορφη κατανομή. Κλείνουμε την κοιλιά και στερεώνουμε πόδια και φτερούγες.

  3. Γέμιση:
    Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και γεμίζουμε προσεκτικά την κοιλιά. Σφραγίζουμε με μισό πορτοκάλι.

  4. Ψήσιμο:
    Αλείφουμε εξωτερικά με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και τοποθετούμε σε ταψί ή σχάρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για 40 λεπτά για να ροδίσει. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε στους 160°C και ψήνουμε για 2,5 ώρες, αλείφοντας κάθε 20 λεπτά με τα υγρά του ταψιού. Αν χρειαστεί, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.

  5. Έλεγχος ετοιμότητας:
    Χρησιμοποιούμε θερμόμετρο ή σουβλί στο μπούτι. Αν οι χυμοί είναι διάφανοι, η γαλοπούλα είναι έτοιμη. Αφήνουμε να ξεκουραστεί 20 λεπτά πριν το σερβίρισμα.

  6. Σερβίρισμα:
    Κόβουμε σε φέτες και συνοδεύουμε με σάλτσα gravy από τα υγρά του ταψιού.

govastileto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου