ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Υπόθεση SIEMENS: Ελέγχονται οι πρώτοι υπουργοί

http://attackta.com/wp-content/uploads/verelis.gif









Έντονες αντιδράσεις γεννά η απόφαση της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά την υπόθεση Ζήμενς (Siemens) να δοθεί στη δημοσιότητα ο πρώτος κατάλογος υπουργών των οποίων ζητείται το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών.Με αιχμηρές δηλώσεις τους, απαντούν... οι πρώην υπουργοί Χρήστος Βερελής και Γιώργος Βουλγαράκης, με τον κ. Βερελή να σημειώνει ότι "άλλα βιβλία φαίνεται να μένουν κλειστά", ενώ ο κ. Βουλγαράκης κάνει λόγο για "επιλεκτικό άνοιγμα λογαριασμών ορισμένων (;) εκ των πολιτικών προϊσταμένων των υπουργείων".

Ο κ. Βερελής σημειώνει εξαρχής ότι δεν έχει καμία αντίρρηση να ανοίξει τους λογαριασμούς του, ενώ υπενθυμίζει ότι τα οικονομικά του είναι ανοικτό βιβλίο και όλα τα περιουσιακά του στοιχεία ανεβασμένα ως πρώτου Έλληνα πολιτικού από χρόνια στο διαδίκτυο

Ωστόσο σημειώνει ότι η επιλογή ισορροπίας των πέντε συν πέντε πρώην υπουργών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δύσκολα μπορεί να μην αποδοθεί σε πολιτική σκοπιμότητα, όταν μάλιστα "η λίστα διοχετεύθηκε ως "πρώτη δόση έναντι" και προς χρήση των Σαββατοκυριακάτικων εφημερίδων.

Κατά δεύτερο, συμπληρώνει, η ομόφωνη απόφαση της επιτροπής για έλεγχο σε βάθος εικοσαετίας "άλλαξε κατά μαγικό τρόπο όπως κατήγγειλαν και οι εκπρόσωποι ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ και η επιλογή περιορίζεται στην περίοδο μετά το 1997".

"Περιλαμβάνονται, υπογραμμίζει, κάποιοι και δεν περιλαμβάνονται κάποιοι άλλοι που μόνη διαφορά έχουν το σημερινό πολιτικό τους ρόλο, ενώ δεν περιλαμβάνονται καν όσοι είχαν ρόλο στη διαχείριση των οικονομικών των κομμάτων".

Ο πρώην υπουργός διαμαρτύρεται ότι περιλαμβάνεται στη λίστα και ο ίδιος, όταν ακόμη δεν έχει κληθεί στην επιτροπή, παρ' ότι το ζητεί εδώ και μήνες.

Σημειώνει ότι παρ' ότι είναι γνωστό ότι ο ίδιος δεν έχει υπογράψει καμία ανάθεση, αλλά και καμία τροποποίηση σύμβασης, επιλέγεται "και μάλιστα από τον υπεύθυνο κατάρτισης της λίστας, με τον οποίο είναι επί χρόνια συνυποψήφιος", υπονοώντας τον Ανδρέα Μακρυπίδη.

"Θεωρώ τη διαχείριση που έγινε πολιτικά απαράδεκτη και ηθικά διερευνητέα", καταλήγει στη δήλωσή του.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Βουλγαράκης αναφέρει ότι, αν η πληροφορία είναι αληθής, εγείρονται ερωτήματα όχι τόσο για τα ονόματα που ζητείται να ελεγχθούν, αλλά κυρίως γι' αυτά που δεν ζητείται ο έλεγχος.

Παρ' όλα αυτά, σημειώνει ότι οι λογαριασμοί, τόσο οι δικοί του, όσο και της οικογένειάς του έχουν με δική του αίτηση και συγκατάθεση προ πολλού ανοιχθεί και ελεγχθεί από τους ελεγκτές της Τραπέζης Ελλάδος και ειδικό κλιμάκιο του υπουργείου Οικονομικών στο πλαίσιο εισαγγελικής παραγγελίας".

Πέραν αυτού, καταλήγει, έχει διενεργηθεί και πλήρης έλεγχο της περιουσίας του, από την οποία προέκυψε ότι δεν είχε συμμετοχή σε υπεράκτια εταιρεία.

Στη διάθεση της εξεταστικής επιτροπής για διευκρινίσεις ή στοιχεία που αφορούν τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, δηλώνει ότι βρίσκεται και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

O κ. Αλογοσκούφης σημειώνει, πάντως, ότι "ουδεμία αρμοδιότητα είχε ή άσκησε για τα ζητήματα που διερευνά η εξεταστική επιτροπή και ουδέποτε είχε υπογράψει οποιαδήποτε σύμβαση με τη Siemens".

Για απαράδετκή μεθόδευση υλοποίησης της απόφασης για άνοιγμα λογαριασμών πρώην υπουργών κάνει λόγο ο Γιάννος Παπαντωνίου και δηλώνει ότι οι τραπεζικοί του λογαριασμοί αναφέρονται στο "πόθεν έσχες" και είναι προσβάσιμοι με δική του συγκατάθεση για εξέταση από κάθε αρμόδια αρχή.

"Είναι προφανές ότι η επιλογή ορισμένων μόνο από αυτούς και η συνειδητή παράλειψη άλλων εξυπηρετεί σκοπιμότητες ξένες προς την αναζήτηση της αλήθειας και την απόδοση της δικαιοσύνης" τονίζει ο κ. Παπαντωνίου και αναφέρει ότι θα χρησιμοποιήσει "κάθε νόμιμο μέσον για να τηρηθούν οι στοιχειώδεις κανόνες ηθικής και δεοντολογίας".

Οι δέκα πρώην υπουργοί από τους οποίους ζητείται να ανοίξουν αυτοβούλως τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, είναι οι: Άκης Τσοχατζόπουλος, Γιάννος Παπαντωνίου, Νίκος Χριστοδουλάκης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Βύρωνας Πολύδωρας, Αναστάσιος Μαντέλης, Χρήστος Βερελής, Μιχάλης Λιάπης, Γιώργος Αλογοσκούφης και Γιώργος Βουλγαράκης.

Οι ανωτέρω είναι κατ' αρχήν μόνον υπουργοί, οι οποίοι είτε υπέγραψαν συμβάσεις, είτε ήσαν νόμιμοι εκπρόσωποι ως μέτοχοι του Δημοσίου, όπως στην προκειμένη περίπτωση οι κ.κ. Χριστοδουλάκης και Αλογοσκούφης για τον ΟΣΕ. Οι υπόλοιποι σχετίζονται με συμβάσεις είτε του ΟΤΕ, είτε του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I.

Οι εκπρόσωποι τόσο του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, όσο και της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας υπογράμμισαν πάντως ότι "η αναφορά των ονομάτων δεν σημαίνει ύποπτη σχέση, ούτε προδικάζει πορισματική διαπίστωση".

Παρ' όλα αυτά κατεγράφη δυστοκία στην σύνταξη του πρώτου καταλόγου και μεταξύ των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων, αλλά και των υπολοίπων, ενώ η επισήμανση είναι ότι ο κατάλογος δεν έχει κλείσει.

Ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ σε δήλωσή του υπογραμμίζει ότι στην εξεταστική έχουν αποφασιστεί ότι κριτήρια για να ζητηθεί το άνοιγμα των λογαριασμών είναι η υπογραφή των συμβάσεων, τη τροποποίησή τους και η παραλαβή και ότι μέχρι τώρα απόφαση της εξεταστικής δεν υπάρχει.

Από την πλευρά του Δημήτρη Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ) τονίσθηκε ότι "ο κατάλογος των ονομάτων που κυκλοφόρησε αποτελεί αυθαίρετη ενέργεια κι ότι η απουσία ονομάτων από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ελπίζεται να οφείλεται σε αστοχία και όχι σε σκοπιμότητα"

Εξάλλου συνεχίσθηκε χθες η εξέταση ενώπιον της εξεταστικής του πρώην διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ Κωνσταντίνου Γιαννακού, ενώ θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη με την κατ' αντιπαράσταση εξέτασή του με στελέχη - συνδικαλιστές του ΟΣΕ με τους οποίους βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη.

Και τρίτος εφέτης

Ο πρόεδρος Εφετών Νικόλαος Πιπιλίγκας ορίστηκε από την Ολομέλεια του Σώματος, ως τρίτος εφέτης για την κύρια ανάκριση της υπόθεσης της Siemens.
Η Ολομέλεια Εφετών που συνεδρίασε, έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε για τον ορισμό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου