ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Η αποχή των σταφυλιών από το... σεξ επί 8.000 χρόνια απειλεί την οινοπαραγωγή!!!

 









Τα τελευταία 8.000 χρόνια τα σταφύλια έχουν κάνει ελάχιστο... σεξ και αυτή η σεξουαλική αποχή απειλεί τόσο τη γενετική ποικιλομορφία τους όσο και την ευχαρίστηση εκατομμυρίων ατόμων που λατρεύουν το κρασί. Τον κίνδυνο για το μέλλον των σταφυλιών επεσήμανε ο Σιν Μάιλς, γενετιστής στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ. Ο δρ Μάιλς ανέπτυξε ένα γονιδιακό τσιπ το οποίο ελέγχει τη γενετική ποικιλομορφία των σταφυλιών. Στη συνέχεια ο... ειδικός «σάρωσε» το γονιδίωμα των περίπου 1.000 υπαρχουσών ποικιλιών σταφυλιού που διαθέτει το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.
Εκπληκτος ο ερευνητής είδε ότι το 75% των ποικιλιών σταφυλιού είχε πολύ στενή συγγένεια. «Παλαιότερα πιστεύαμε ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές οικογένειες σταφυλιών» σημείωσε ο δρ Μάιλς και προσέθεσε ότι «τώρα ανακαλύψαμε ότι όλες αυτές οι οικογένειες συνδέονται στενά και στην πραγματικότητα πρόκειται για μια μεγάλη οικογένεια».
Αυτή η στενή σχέση αποδεικνύει ότι έχουν γίνει ελάχιστες διασταυρώσεις διαφορετικών ποικιλιών σταφυλιών εδώ και χιλιάδες χρόνια, σημειώνουν ο Μάιλς και οι συνεργάτες του στην επιθεώρηση «Ρroceedings of the Νational Αcademy of Sciences». Ο λόγος είναι προφανής, αναφέρουν οι επιστήμονες.
Τα νέα αμπέλια δημιουργούνται όταν οι καλλιεργητές παίρνουν έναν βλαστό τον οποίο και βάζουν στο έδαφος ή σε υπάρχον μπόλι. Η μέθοδος αυτή προσφέρει ομοιογενείς καλλιέργειες οι οποίες χρησιμοποιούνται χιλιάδες χρόνια.
Το αποτέλεσμα είναι ότι τα σταφύλια καλλιέργειας έχουν παρόμοια γενετική ποικιλομορφία με τα άγρια σταφύλια, αλλά η ελάχιστη σεξουαλική αναπαραγωγή τους τα τελευταία 8.000 χρόνια, οπότε και εξημερώθηκε το σταφύλι, δεν έχει οδηγήσει στον πολύτιμο ανασυνδυασμό ποικιλιών. Ετσι δεν δημιουργούνται νέα γονιδιώματα και δεν «γεννιούνται» νέες ενδιαφέρουσες ποικιλίες. 


www.topeiraxtiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου