ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Διατροφοζουζουνίσματα: «Ο Μάκης ο Ενζυμάκης και η μάχη στο στομάχι !»


 Τα διατροφοζουζουνίσματα συνεπέστατα στο ραντεβού τους, στις πέντε το απόγευμα του Σαββάτου 1-12-2012, συνέχισαν το..
ενεργητικό – συμμετοχικό τους παραμυθοπαιχνίδι στο Παιδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης.

            Οι μικροί μας φίλοι, της πρώτης ομάδας, δεκαπέντε λεπτά νωρίτερα, από τις πέντε το απόγευμα, άρχισαν να διέρχονται το κατώφλι της εισόδου και να εισβάλουν γεμάτοι χαρά, στην αίθουσα με τους δύο μεγάλους σοφράδες.
            Μετά από την επιτυχία της πρώτης εκδήλωσης: «Πυραμίδες και μερίδες» και τον ελκυστικό τίτλο της δεύτερης εκδήλωσης: «Ο Μάκης ο Ενζυμάκης και η μάχη στο στομάχι», το ενδιαφέρον γονιών και παιδιών αυξήθηκε και οι πολλές δηλώσεις συμμετοχής, μας ανάγκασαν να χωρίσουμε τα παιδιά σε δύο διαδοχικές ομάδες. Η πρώτη από τις πέντε το απόγευμα μέχρι τις επτά και η δεύτερη από τις επτά μέχρι στις  εννέα το βράδυ.
            Η αφειδώλευτη αγάπη και η ανοικονόμητη διάθεσή, της διατροφολόγου Σοφίας Μπάμπου, για τα παιδιά, όπως και η έμφυτη παιδαγωγική της προσέγγιση, με γεωμετρική πρόοδο, στις επόμενες εκδηλώσεις, προς μεγάλη μας ευχαρίστηση θα δημιουργήσουν το αδιαχώρητο!...
            Η ελκυστικότητα του τίτλου με οδήγησε και εμένα να σταθώ στο κατώφλι  και να γίνω ένα, με τον κάθετο στυλοβάτη της εσωτερικής πόρτας, για να εισπράξω άφωνος, όσα δεν είχα την τύχη να διδαχθώ στην παιδική μου ηλικία…
Τα παιδιά μαγνητισμένα από την  αφοπλιστική αφήγηση της Σοφίας, ούτε που πρόσεξαν την παρουσία μου και όταν η αφήγηση έφτασε στην έξοδο των ενζύμων από τις φωλίτσες τους, για να πολτοποιήσουν τις τροφές και να φορτώσουν τον χυλό στα βαγόνια του τρένου, τότε άρχισαν όλα να ζωγραφίζουν, πάνω στο απεικονισμένο στομάχι σε κόλλες Α4, τους συμμαχητές του Μάκη Ενζυμάκη που τον πλάκωσε μια τερατομπουκίτσα. Ο Μάκης ο Ενζυμάκης ζει εφιαλτικές στιγμές, όπως και όλα τα ενζυμάκια από την λαιμαργία της Μαρίας, που καταπίνει αμάσητες τις τροφές και το παγωμένο παγωτό και κάποια στιγμή κουρασμένα παραδίνονται στην κόπωση τους και η Μαρία έπαθε στομαχαρία. Όταν η Μαρία, μετά το πάθημα της άρχισε να κάνει μικρές μπουκίτσες, με αρχηγό τη Λαχανίτσα, τα ενζυμάκια συνήλθαν και κατατρόπωσαν τις αμάσητες τερατομπουκίτσες, τις μετέτρεψαν σε χυλό, τις φόρτωσαν στα βαγόνια και το τρένο τράβηξε για το τούνελ του εντέρου και αμέσως μετά χαρούμενα άρχισαν να τραγουδούν σε ροκ ρυθμούς:

Τρώγε αργά, μάσα καλά
            με τα άσπρα σου δοντάκια,
σου ψιθυρίζουνε κρυφά
            τα χρήσιμα ενζυμάκια

Τρώγε αργά τα λαδερά
μάσα καλά το κουνουπίδι
να γίνει το φαΐ χαρά
και η χώνεψη παιχνίδι
           
Σ’ αυτή τη δεύτερη συνάντηση τα παιδιά επισκέφτηκαν  το στομάχι, αφού πέρασαν από τον προθάλαμο υποδοχής της τροφής, που είναι το στόμα, όπου και γίνεται η πρώτη επεξεργασία της, διέσχισαν τον πολυτελή διάδρομο του οισοφάγου για να φτάσουν στο εργοστάσιο επεξεργασίας, στο στομάχι, όπου χ υλοποιείται η τροφή, για να μπει στο λεπτό έντερο, και από εκεί με ειδικούς  απορροφητήρες, στέλνονται οι ωφέλιμες βιταμίνες σ’ όλο το  ανθρώπινο σώμα, οι δε υπόλοιπες ποσότητες προωθούνται στο παχύ έντερο και από εκεί στη έξοδο.
Τα παιδιά συγκινημένα από την περιπέτεια του Μάκη του Ενζυμάκη στο στομάχι της Μαρίας, έμαθαν πως η λαιμαργία δημιουργεί στομαχαρία! Και κάτω από την αντανάκλαση της θερμής αγκαλιάς της Σοφίας και το ενθαρρυντικό, θελκτικό χαμόγελο της Δέσποινας Κάκαρου, που βοήθησε στην ανάπλαση του δημιουργικού παραμυθιού, δήλωσαν την συμμετοχή τους για το επόμενο Σαββάτο με θέμα: «Υγιεινή διατροφή με Τα τρία Πι και το ένα Άλφα!»
                                                                                         Σίμος Ζαγκανίκας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου