ΝΑΚΑΣ

VOLTEROS

VOLTEROS

Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Αυτές είναι οι δύο συνήθειες που μας κρατούν αδύνατους σύμφωνα με νέα έρευνα - Πότε να τρώμε πρωινό και πότε βραδινό



Για να χάσουμε βάρος, αλλά και για το διατηρήσουμε, δεν έχει σημασία μόνο τι τρώμε, αλλά και πότε τρώμε.
Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity επισημαίνει δύο βασικές συνήθειες που συνδέονται με χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) μακροπρόθεσμα: την παράταση της διαλειμματικής νηστείας το βράδυ και την κατανάλωση ενός πρωινού γεύματος νωρίς το πρωί.


Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης και συμμετείχαν πάνω από 7.000 εθελοντές ηλικίας 40-65 ετών. Το 2018 απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με το βάρος και το ύψος τους, τις διατροφικές τους συνήθειες, συμπεριλαμβανομένων των ωραρίων των γευμάτων, άλλων συνηθειών ζωής, καθώς και το κοινωνικοοικονομικό τους προφίλ. Το 2023, μετά από πέντε χρόνια, περισσότεροι από 3.000 συμμετέχοντες πραγματοποίησαν νέα επίσκεψη στην ερευνητική ομάδα, κατά την οποία καταγράφηκαν και πάλι οι μετρήσεις τους και συμπλήρωσαν νέα ερωτηματολόγια.


 
 
"Τα αποτελέσματά μας, σε συμφωνία με άλλες πρόσφατες μελέτες, υποδεικνύουν ότι η παράταση της διαλειμματικής νηστείας το βράδυ θα μπορούσε να συμβάλει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, εφόσον συνοδεύεται από ένα πρώιμο δείπνο και ένα πρωινό νωρίς το πρωί. Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η κατανάλωση τροφής νωρίτερα μέσα στην ημέρα εναρμονίζεται περισσότερο με τους κιρκάδιους ρυθμούς, επιτρέποντας καλύτερη καύση θερμίδων και ρύθμιση της όρεξης, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Ωστόσο, είναι νωρίς για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα, και οι συστάσεις θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να υπάρξουν πιο ισχυρά δεδομένα", εξηγεί η Luciana Pons-Muzzo, ερευνήτρια στο ISGlobal την περίοδο της μελέτης και σήμερα στο IESE Business School.


Η ανάλυση των δεδομένων ανά φύλο έδειξε ότι, σε σύγκριση με τους άνδρες, οι γυναίκες είχαν γενικά χαμηλότερο ΔΜΣ, μεγαλύτερη προσήλωση στη μεσογειακή διατροφή, μικρότερη τάση κατανάλωσης αλκοόλ, χειρότερη ψυχική υγεία και ήταν πιο πιθανό να αναλαμβάνουν την ευθύνη για την επίβλεψη του νοικοκυριού ή της οικογένειας.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μια στατιστική τεχνική που ονομάζεται "ανάλυση συμπλεγμάτων" (cluster analysis) για να ομαδοποιήσει άτομα με παρόμοια χαρακτηριστικά. Από τα αποτελέσματα αυτής της ανάλυσης, οι συγγραφείς εντυπωσιάστηκαν από μια μικρή ομάδα ανδρών, των οποίων το πρώτο γεύμα της ημέρας ήταν μετά τις 14:00 και που, κατά μέσο όρο, έκαναν νηστεία για 17 ώρες. Σε σύγκριση με τους υπόλοιπους, αυτή η ομάδα ανδρών έτεινε να ακολουθεί έναν λιγότερο υγιεινό τρόπο ζωής (ήταν πιο πιθανό να καπνίζουν, να καταναλώνουν αλκοόλ, να ασκούνται λιγότερο και να ακολουθούν σε μικρότερο βαθμό τη Μεσογειακή διατροφή), είχαν χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης και ήταν πιο πιθανό να είναι άνεργοι. Αυτά τα μοτίβα δεν παρατηρήθηκαν σε καμία ομάδα γυναικών.

Όπως τόνισαν οι ερευνητές, υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι εφαρμογής του λεγόμενου διαλειμματικού προγράμματος νηστείας και η μελέτη αυτή σχετίζεται με έναν από αυτούς, που είναι η νυχτερινή νηστεία. Αυτό που παρατήρησαν σε ένα υποσύνολο ανδρών που εφαρμόζουν διαλειμματική νηστεία παραλείποντας το πρωινό γεύμα, είναι ότι αυτή η πρακτική δεν έχει καμία επίδραση στο σωματικό βάρος.

TheTOC.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου