Όλο το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων συζήτησαν ο πρωθυπουργός Γιωργος Παπανδρέου και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή και την προστασία της Μεσογείου.Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι, η... Ελλάδα επιθυμεί να έχει με τους γείτονες στενή συνεργασία, μέσα στο πλαίσιο των αρχών του διεθνούς δικαίου, όχι μόνο προς όφελος της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά και προς όφελος ολόκληρης της περιοχής.
Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, ο τούρκος πρωθυπουργός, είναι σε καλό δρόμο η υπόθεση της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η απόδοση του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στο Πατριαρχείο και η απόδοση υπηκοότητας στους 12 μητροπολίτες της Ιεράς Συνόδου.
Παράλληλα οι δύο χώρες αποφάσισαν κοινή στάση απέναντι στο θέμα της τρομοκρατίας.
Για την υφαλοκρηπίδα ο κ. Παπανδρέου είπε ότι οι συζητήσεις των δύο χωρών προχωρούν αλλά πάντα μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
Στις συνομιλίες η ελληνική πλευρά έθεσε το θέμα της εφαρμογής της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων Τουρκίας - ΕΕ και ταυτόχρονα - όπως είπαν οι δυο πρωθυπουργοί σε κοινές τους δηλώσεις - θα συνεργαστούν με στόχο τη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος των θεωρήσεων εισόδου Τούρκων πολιτών στην Ελλάδα.
Νωρίτερα, στην ομιλία του κατά την έναρξη της διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή και την προστασία της Μεσογείου, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Μεσόγειος θα μπορούσε να γίνει ένας ενεργειακό κόμβος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά αυτό απαιτεί συνεργασία όλων των κρατών της περιοχής" και επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας των μεσογειακών χωρών στους τομείς της κλιματικής αλλαγής που ενδέχεται να πάρουν μη αναστρέψιμες κατευθύνσεις.
Το καινούργιο στοιχείο στην πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο είναι ότι μικρά και μεγάλα κράτη, ανεπτυγμένα και αναπτυσσόμενα, αναλαμβάνουν από κοινού δράση για το κλίμα, είπε η κα. Μπιρμπίλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου