Ένα γλυκό παραδοσιακό, ζουμερό και πεντανόστιμο! Το Mihaela's Creations είναι ένα νέο blog από τα Γρεβενά με συνταγές, δημιουργίες και περιηγήσεις!
Συνταγή
Υλικά για το μείγμα βανίλιας:
2 αυγά
1/2 φλιτζάνι σπορέλαιο
1/2 φλιτζάνι ζεστό γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού
1 βανίλια (ή ένα φακελάκι)
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το μείγμα κακάο:
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
2 κουταλάκια του γλυκού κακάο
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το σιρόπι:
2 1/2 φλυτζάνια νερό
2 1/2 φλυτζάνια ζάχαρη
Εκτέλεση:
Βάζουμε το λάδι, το γάλα, τα αυγά και τα κτυπάμε με το σύρμα στο χέρι. Προσθέτουμε το μπέικιν, την βανίλια, μαγιά και ξύσμα πορτοκαλιού και τα ανακατεύουμε καλά. Προσοχή: δεν ρίχνουμε ακόμη το αλεύρι! Παίρνουμε περίπου μισό φλυτζανάκι από το μείγμα και προσθέτουμε την κανέλα, το κακάο και αλεύρι όσο πάρει.
Ζυμώνουμε το μείγμα σε μια μπαλίτσα, την κόβουμε στην μέση και το πλάθουμε σε 2 μακρουλά ρολά, με διάμετρο όσο 2 δάχτυλα περίπου. Μετά παίρνουμε το υπόλοιπο μείγμα και βάζουμε αλεύρι όσο πάρει και πάλι. Ζυμώνουμε πολύ καλά, ξεχωρίζουμε την ζύμη σε 2 ίσα μέρη και την πλάθουμε έτσι ώστε να έχει ίδιο μήκος με τα ρολά του κακάο και πλάτος 20 εκατοστά περίπου. Βάζουμε το ρολό κακάο στη άκρη και τυλίγουμε σε ρολό. Κόβουμε τις άκρες και κάνουμε φετούλες την υπόλοιπη ζύμη. Κάθε φέτα θα έχει πάχος 1 εκ. περίπου, έτσι ώστε τα κομμάτια να έχουν το γνωστό σχήμα που έχουν τα ροξάκια. Προσθέτουμε όλα τα ροξάκια σε ταψί με λαδόκολλα, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 35-40 λεπτά. Μόλις βγουν σιροπιάζουμε (το σιρόπι να είναι κρύο). Όσο σιροπιάζονται, τα γυρνάμε 3-4 φορές για να απορροφήσουν ομοιόμορφα το σιρόπι. Το σιρόπιασμα θα χρειαστεί περίπου 3-4 ώρες.
Αν το θέλετε, μπορείτε στο μείγμα του κακάο να προσθέσετε τριμμένα καρύδια.
Σημείωση: μόλις τα ροξάκια βγουν από τον φούρνο θα είναι σκληρά σαν μπισκότα! Με το σιρόπιασμα θα γίνουν πολύ μαλακά!
Συνταγή
Υλικά για το μείγμα βανίλιας:
2 αυγά
1/2 φλιτζάνι σπορέλαιο
1/2 φλιτζάνι ζεστό γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού
1 βανίλια (ή ένα φακελάκι)
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το μείγμα κακάο:
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
2 κουταλάκια του γλυκού κακάο
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το σιρόπι:
2 1/2 φλυτζάνια νερό
2 1/2 φλυτζάνια ζάχαρη
Βάζουμε το λάδι, το γάλα, τα αυγά και τα κτυπάμε με το σύρμα στο χέρι. Προσθέτουμε το μπέικιν, την βανίλια, μαγιά και ξύσμα πορτοκαλιού και τα ανακατεύουμε καλά. Προσοχή: δεν ρίχνουμε ακόμη το αλεύρι! Παίρνουμε περίπου μισό φλυτζανάκι από το μείγμα και προσθέτουμε την κανέλα, το κακάο και αλεύρι όσο πάρει.
Ζυμώνουμε το μείγμα σε μια μπαλίτσα, την κόβουμε στην μέση και το πλάθουμε σε 2 μακρουλά ρολά, με διάμετρο όσο 2 δάχτυλα περίπου. Μετά παίρνουμε το υπόλοιπο μείγμα και βάζουμε αλεύρι όσο πάρει και πάλι. Ζυμώνουμε πολύ καλά, ξεχωρίζουμε την ζύμη σε 2 ίσα μέρη και την πλάθουμε έτσι ώστε να έχει ίδιο μήκος με τα ρολά του κακάο και πλάτος 20 εκατοστά περίπου. Βάζουμε το ρολό κακάο στη άκρη και τυλίγουμε σε ρολό. Κόβουμε τις άκρες και κάνουμε φετούλες την υπόλοιπη ζύμη. Κάθε φέτα θα έχει πάχος 1 εκ. περίπου, έτσι ώστε τα κομμάτια να έχουν το γνωστό σχήμα που έχουν τα ροξάκια. Προσθέτουμε όλα τα ροξάκια σε ταψί με λαδόκολλα, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 35-40 λεπτά. Μόλις βγουν σιροπιάζουμε (το σιρόπι να είναι κρύο). Όσο σιροπιάζονται, τα γυρνάμε 3-4 φορές για να απορροφήσουν ομοιόμορφα το σιρόπι. Το σιρόπιασμα θα χρειαστεί περίπου 3-4 ώρες.
Αν το θέλετε, μπορείτε στο μείγμα του κακάο να προσθέσετε τριμμένα καρύδια.
Σημείωση: μόλις τα ροξάκια βγουν από τον φούρνο θα είναι σκληρά σαν μπισκότα! Με το σιρόπιασμα θα γίνουν πολύ μαλακά!
Καλή απόλαυση!
Για περισσότερες συνταγές επισκεφθείτε το www.mycreations.gr ή την σελίδα Mihaela's Creations στο Facebook!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου