Αυτό που οι διατροφολόγοι θέλουν όλοι να θυμόμαστε είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα απαγορευτικό.
Το πιο σημαντικό είναι οι σωστές επιλογές και οι έξυπνοι συνδυασμοί.
Ένα από τα πιο ποθητά και λαχταριστά πιάτα που κάθε γευσιγνώστης εκτιμά και λατρεύει να απολαμβάνει συχνά είναι η μακαρονάδα... κάθε είδους. Ωστόσο, όταν οι σεφ την υπερφορτώνουν με υλικά πάσης φύσεως, πλούσια σε λιπαρά και αλάτι, αποτελούν πραγματικές θερμιδικές «βόμβες».Το μόνο όμως που πρέπει να κάνετε δεν είναι να διαγράψετε τη μακαρονάδα από το καθημερινό σας μενού, αλλά να τις προσαρμόσετε έτσι ώστε να αποτελέσουν μια healthy & tasty επιλογή για το τραπέζι σας.Προσοχή στη σάλτσα της μακαρονάδας
Μπορείτε να προτιμήσετε μια περισσότερο healthy εκδοχή της αγαπημένης σας σάλτσας, απλώς αντικαθιστώντας κάποια από τα συστατικά της. Για παράδειγμα, αντί για χοιρινό κιμά προτιμήστε μοσχαρίσιο, ακόμα και κοτόπουλου ή γαλοπούλας και μην τον τσιγαρίζετε πολύ ώρα σε λάδι. Επίσης, αποφύγετε την κρέμα γάλακτος, η οποία -αν και απολαυστικά κρεμώδης και πεντανόστιμη- είναι αρκετά λιπαρή. Για να μια creamy sauce μπορείτε να επιλέξτε ως βάση τη χλωρή μυζήθρα ή το γιαούρτι. Εντάξει, δεν είναι το ίδιο, αλλά θα ικανοποιήσει την επιθυμία σας για comfort food, τα βράδια που θέλετε να φάτε κάτι ωραίο βλέποντας μια σειρά.
Συνοδεύστε τα ζυμαρικά με μια πλούσια σαλάτα
Προκειμένου να έρθει το αίσθημα κορεσμού πιο γρήγορα, μπορείτε να συνοδεύσετε την αγαπημένη σας μακαρονάδα με μια πλούσια σαλάτα, γεμάτη με πράσινα φυλλώδη λαχανικά ή βραστό κουνουπίδι και μπρόκολο. Είναι όλα πεντανόστιμα και θα συμπληρώσουν εξαιρετικά το γεύμα σας, εμποδίζοντας το πιάτο να γεμίσει δεύτερη φορά με ζυμαρικά! Θέλετε να τα συνδυάσετε; Τέλεια ιδέα! Βράστε πένες ή φιογκάκια και αντί για κιμά ή άλλη σάλτσα, κάντε μια κρύα σαλάτα ζυμαρικών, με βραστά ή ψητά λαχανικά, μανιτάρια, πιπεριές, μελιτζάνες και ό,τι άλλο επιθυμείτε!
Δοκιμάστε τα ζυμαρικά ολικής άλεσης
Μια ακόμα ιδέα είναι ν’ αναζητήσετε στα ράφια του σούπερ μάρκετ τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, τα οποία πλέον παράγουν ανεξαιρέτως όλες οι εταιρίες. Η γεύση τους είναι ιδιαίτερη και θα δώσει μια έξτρα πινελιά νοστιμιάς στο πιάτο σας. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες -οπότε και μας κρατούν για περισσότερη ώρα χορτάτους. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει δεν παχαίνουν και ότι μπορούμε να τρώμε όσο θέλουμε -δυστυχώς! Ωστόσο, καθυστερούν περισσότερο το αίσθημα πείνας, σε σχέση με τα κλασικά, και προσφέρουν περισσότερα ωφέλιμα στοιχεία. Όταν βράσουν μην τα τσιγαρίσετε σε βούτυρο ή λάδι. Αφαιρέστε την κατσαρόλα από το μάτι και ρίξτε λίγο λάδι για μην κολλήσουν.
Μαγειρεύετε τα ζυμαρικά al dente
Όταν οι Ιταλίδες «φωνάζουν» ότι τα ζυμαρικά πρέπει να μαγειρεύονται al dente, δεν έχει σχέση μόνο με τη γεύση και την παράδοση που εκείνες υπηρετούν πιστά. Όταν δεν αφήνετε τα ζυμαρικά να παραβράσουν κρατάτε τον γλυκαιμικό δείκτη τους σε χαμηλά επίπεδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου