Παραδοσιακή συνταγή
Υλικά
- 4 μελιτζάνες πλυμένες και κομμένες σε ροδέλες
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
- 4 κ.σ. λευκό κρασί
- 1 κονσέρβα χυμός ντομάτας
- 5 πατάτες κομμένες σε ροδέλες
- 3 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο
- 8 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 1/2 φλιτζ. γάλα με πλήρη λιπαρά
- 2 κρόκοι αυγών
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο. Σοτάρετε το κρεμμύδι και τον κιμά για περίπου 4 λεπτά, να πάρει χρώμα.
- Σβήνετε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτετε τη ντομάτα. Αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να βράσει για περίπου 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
- Στη συνέχεια, λαδώνετε τη λαμαρίνα του φούρνου. Στρώνετε μέσα τις πατάτες και τις μελιτζάνες και αλατίζετε.
- Σκεπάζετε τη λαμαρίνα με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στους 180οC για περίπου μισή ώρα (ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες).
- Λαδώνετε ένα ταψί 20 εκ. και στρώνετε στη βάση τις πατάτες. Από πάνω προσθέτετε τον κιμά και στη συνέχεια τις μελιτζάνες.
- Ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ: σε κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς και γρήγορα με σύρμα για να μη σβολιάσει.
- Μόλις τα υλικά ομογενοποιηθούν προσθέτετε το γάλα, ανεβάζετε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε με το σύρμα μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ.
- Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο.
- Σε μπολ χτυπάτε με το σύρμα το γάλα με τους κρόκους. Προσθέτετε το μείγμα στη μπεσαμέλ και ανακατεύετε απαλά με το σύρμα.
- Απλώνετε τη μπεσαμέλ στο ταψί πάνω από τις μελιτζάνες.
- Ψήνετε τον μουσακά στους 180° C για 40-45 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινήσει η μπεσαμέλ. Newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου