Χταπόδι με ρύζι
Υλικά (για 6 μερίδες): 1 χταπόδι περίπου 1 κιλό, μισό κιλό ρύζι τύπου καρολίνα, 2 κρεμμύδια, 180 γραμμάρια λάδι, μαυροπίπερο, κύμινο, 6 με 7 ντομάτες ώριμες, 1 ματσάκι μαϊντανός (ή κατά τη προτίμηση μας 1 ματσάκι άνηθος).
Βράζουμε το χταπόδι και το κόβουμε σε κομματάκια μήκους ενός ή δύο εκατοστών. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα ψιλοκόβουμε και τα σοτάρουμε. Ρίχνουμε το ρύζι, αφού προηγουμένως το πλύνουμε και το στραγγίσουμε και το περνάμε ένα γύρο με το λάδι και τα κρεμμύδια.
Πιλάφι με θαλασσινά
Υλικά (για 6 μερίδες)
Μισό κιλό ρύζι, μισό κιλό μύδια κατεψυγμένα, μισό κιλό καλαμάρια ολόκληρα ή κομμένα ροδέλες, μισό κιλό γαριδόψυχα κατεψυγμένη, 8 έως 9 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα ή 2 με 3 κρεμμύδια ξερά, 1 μάτσο άνηθο, περίπου 200 γραμμάρια λάδι, λίγο κύμινο, 2 έως 3 λεμόνια (ο χυμός τους).
Ξεπαγώνουμε και ξεπλένουμε τα μύδια, τα καλαμάρια και τις γαρίδες. Μπορούμε να βρούμε τα θαλασσινά μας και σε κονσέρβα μέσα σε φυσικό ζωμό. Είναι θέμα προτίμησης. Εγώ πάντως προτιμώ και προτείνω τα κατεψυγμένα. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και κατόπιν προσθέτουμε το ρύζι, αφού ανακατέψουμε καλά τα κρεμμύδια. Ρίχνουμε ύστερα το νερό κατά προτίμηση ζεστό. Χρειάζεται προσοχή στη ποσότητα του νερού, γιατί στην αναλογία ρυζιού νερού έγκειται η επιτυχία του φαγητού μας. Έτσι έχουμε ένα μέρος ρύζι και δυόμιση μέρη νερό. Προσθέτουμε έπειτα τον άνηθο, το αλάτι και τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το λεμόνι).
Όταν κοντεύει να βράσει το ρύζι τότε ρίχνουμε τα θαλασσινά στη κατσαρόλα. Επιμένω ότι πρέπει να μπουν στο τέλος γιατί εάν μπουν νωρίτερα μαζεύουν και σφίγγουν. Όταν έχουν τραβηχτεί τα ζουμιά τραβάμε τον ταβά στην άκρη, ανακατεύουμε καλά καλά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και από πάνω βάζουμε το καπάκι. Ύστερα από λίγο ανακατεύουμε ξανά για να ρουφήξει το ρύζι όλο το ζουμί και τότε προσθέτουμε το λεμόνι. Μην αμφιβάλλετε γι’ αυτό το φαγητό καθόλου, είναι πολύ καλύτερο από άλλα παρόμοια. Δοκιμάστε το και δε θα απογοητευθείτε.
Καλή επιτυχία!
mountathos-eshop.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου