Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Το πασίγνωστο μέταλλο που δυναμώνει την άμυνα και μάχεται τον καρκίνο – Ποιες τροφές το περιέχουν


Οι περισσότεροι το γνωρίζουν ως συμπλήρωμα που καταπολεμά τις κράμπες και ηρεμεί το νευρικό σύστημα. Πρόσφατη έρευνα ωστόσο αναδεινύει μια ακόμη κορυφαία δράση του μαγνησίου που το καθιστά πολύτιμο για τον οργανισμό μας

Το μαγνήσιο είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία της διατροφής, απαραίτητο για τη λειτουργία εκατοντάδων ενζύμων στον οργανισμό και σημαντικό για την ομαλή νευρική και μυική λειτουργία. Πρόσφατη έρευνα αναδεικνύει την αντικαρκινική δράση του μαγνησίου προσδίδοντάς του έναν ακόμη σημαντικό ρόλο στη θωράκιση του οργανισμού.

Τα επίπεδα του μαγνησίου στο αίμα είναι ένας πολύ καθοριστικός παράγοντας για την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αντιστέκεται και να αντιμετωπίζει τους παθογόνους μικροοργανισμούς και τα καρκινικά κύτταρα. Αυτό προκύπτει από τη μελέτη που δημοσίευσαν στο Cell ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βασιλείας, σε μία διεπιστημονική μελέτη με το Πανεπιστήμιο του Cambridge στην οποία τονίστηκε πως τα Τ κύτταρα χρειάζονται αρκετή ποσότητα μαγνησίου για να λειτουργούν αποτελεσματικά.

Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που εμπλέκεται σε πάνω από 600 χημικές αντιδράσεις στα κύτταρά μας. Είναι σημαντικό μεταξύ άλλων για την παραγωγή ενέργειας, τη δημιουργία πρωτεϊνών, τη σύνθεση του DNA και τη μετάδοση σημάτων μεταξύ εγκεφάλου και του σώματος.

Από την άλλη, η ανεπάρκεια του μαγνησίου φαίνεται ότι σχετίζεται με μία πληθώρα ασθενειών όπως είναι οι λοιμώξεις και ο καρκίνος. Προηγούμενες μάλιστα μελέτες έδειξαν πως οι καρκινικοί όγκοι εξαπλώνονταν γρηγορότερα στον οργανισμό των ποντικιών όταν αυτά ακολουθούσαν μια διατροφή χαμηλή σε μαγνήσιο, ενώ επιπλέον η άμυνα τους απέναντι στον ιό της γρίπης μειώθηκε.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Christoph Hess καθηγητή από το τμήμα Βιοιατρικής του Πανεπιστημίου της Βασιλείας, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βασιλείας και το τμήμα Ιατρικής του Cambridge ανακάλυψαν πως τα Τ κύτταρα μπορούν να αποκλείσουν τα μη φυσιολογικά ή τα μολυσμένα κύτταρα αποτελεσματικά μόνο σε ένα περιβάλλον πλούσιο σε μαγνήσιο. Ειδικότερα, το μαγνήσιο είναι πολύ σημαντικό για τη λειτουργία της LFA-1, μιας πρωτεΐνης – υποδοχέα στην επιφάνεια των Τ κυττάρων.

Το μαγνήσιο εξασφαλίζει την ενεργοποίηση της πρωτεΐνης LFA-1 των Τ-κυττάρων. «Ωστόσο σε μη ενεργή κατάσταση δεν μπορεί να συνδεθεί αποτελεσματικά σε μολυσμένα ή μη φυσιολογικά κύτταρα» τονίζει ο Christoph Hess. «Εδώ είναι που αρχίζει ο ρόλος του μαγνήσιου. Αν το μαγνήσιο υπάρχει σε επαρκείς ποσότητες πέριξ του Τ κυττάρου, δεσμεύεται από την πρωτεΐνη LFA-1 και εξασφαλίζει την ενεργοποίησή της» πρόσθεσε.

Το γεγονός ότι το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των Τ κυττάρων μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εύρημα για τη σύγχρονη ανοσοθεραπεία του καρκίνου. Αυτές οι θεραπείες έχουν ως στόχο να κινητοποιήσουν το ανοσοποιητικό για να αντιμετωπίσει τα καρκινικά κύτταρα. Σε πειραματικό επίπεδο, οι ερευνητές κατάφεραν να δείξουν ότι η ανοσολογική απόκριση των Τ κυττάρων εναντίον των καρκινικών ενισχύθηκε από την αύξηση των τοπικών συγκεντρώσεων μαγνησίου στους όγκους.

«Με στόχο να επιβεβαιώσουμε την παρατηρήσή μας κλινικά, ψάχνουμε να βρούμε τρόπους για να αυξήσουμε τη συγκέντρωση μαγνησίου στους όγκους με έναν πιο στοχευμένο τρόπο»  επισημαίνει ο ερευνητής και καταλήγει ότι το επόμενο ερευνητικο βήμα είναι ο σχεδιασμός μελετών ελέγχου της κλινικής επίδρασης του μαγνησίου ως καταλύτη για το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σημείωνεται ότι τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι οι κολοκυθόσποροι, το σπανάκι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα κάσιους, τα αμύγδαλα, τα φασόλια, το κινόα, ορισμένα ψάρια (μπακαλιάρος, σκουμπρί, σολομός), το αβοκάντο, η μπανάνα και η μαύρη σοκολάτα. Καλό είναι να θυμάστε ότι η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών μειώνει τη βιοδιαθεσιμότητα του μαγνησίου.


ygeiamou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου