ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Απάκι, το κρητικό, πασπαρτού αλλαντικό.


Με καταγωγή από την Κρήτη πρόκειται για ένα από τα πιο νόστιμα, αρωματικά αλλαντικά με χαρακτηριστική καπνιστή γεύση. 
Ο λόγος φυσικά για το αγαπημένο απάκι. Οι περισσότεροι ίσως το γνωρίζετε απλά ως το μεζεδάκι, που κάνει ιδανική παρέα σε ελληνικά αποστάγματα όπως τη ρακή, το τσίπουρο και το ούζο. Ωστόσο, δεν είναι ακριβώς έτσι, καθώς το απάκι είναι πασπαρτού και μπαίνει παντού σε πίτες, σε φαγητά, αλλά και σε σάλτσες ζυμαρικών. Ας μάθουμε καλύτερα, λοιπόν, περί τίνος πρόκειται και πώς μπορούμε να το απολαύσουμε, ξεκινώντας από τα βασικά.

Τι είναι και πώς φτιάχνεται το απάκι;
Η νόστιμη γεύση του οφείλεται στην καλή πρώτη ύλη, στο ποιοτικό ξίδι και στα αρωματικά βότανα της κρητικής γης.

Ειδικότερα, σήμερα το απάκι φτιάχνεται από το χοιρινό ψαρονέφρι, που είναι το πιο ακριβό κομμάτι κρέατος , δεν έχει λίπος και είναι πολύ τρυφερό. Η συνηθισμένη διαδικασία είναι το κρέας να αλατοπιπερώνεται και να πασπαλίζεται με αρωματικά βότανα, όπως: φασκόμηλο, ρίγανη, θρούμπι και θυμάρι και να μαρινάρεται για 2-3 ημέρες σε ξίδι από καλό κρασί. Μόλις ετοιμαστεί, κρεμιέται σε ειδικό χώρο όπου καπνίζεται αργά με κλαδιά όπως από ελιά, κέδρο ή φασκομηλιά, αλλά και από αρωματικά φυτά, που του δίνουν αυτήν τη εξαίσια γεύση. Εκτός από ψαρονέφρι, σήμερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κρέας από χοιρινό μπούτιπου έχει χαμηλότερο κόστος.
 Το σημαντικότερο είναι το κρέας να είναι όσο το δυνατόν τρυφερό και δίχως λίπος. Όσον αφορά, τα μπαχαρικά ειδικά στο Ρέθυμνο χρησιμοποιείται το κύμινο. Το απάκι σήμερα το βρίσκουμε παντού στα ράφια των παντοπωλείων στα σούπερ μάρκετ και φυσικά στα καταστήματα με κρητικά προϊόντα.



Απάκι και μαγειρική
Το απάκι είναι καθαρό χοιρινό κρέας χωρίς λίπος, οπότε είναι μια καλή διατροφική επιλογή, αν έχετε την κατάλληλη ποσότητα. Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, νιασίνη, ψευδάργυρο, κάλιο, σίδηρο και μαγνήσιο, πρωτεΐνες και νάτριο (αλάτι). Μια λεπτή φέτα (28-30γρ.) έχει 35 θερμίδες περίπου. Λίγο απάκι μπορεί να απογειώσει το κάθε γεύμα. Στην Κρήτη σερβίρεται ως έχειν, κρύο ή περασμένο για 2-3 λεπτά στο τηγάνι. Ωστόσο, οι νέοι σεφ έχουν βρει πια νέους τρόπους να μπει στα φαγητά μας.

Το απάκι είναι ένας παρεϊστικος μεζές. Όταν έχετε καλεσμένους στο σπίτι μπορείτε να το προσφέρετε ως ένα από τα βασικά μεζεδάκια, αλλά ταιριάζει υπέροχα και ως συνοδευτικά στα όσπρια στο καθημερινό τραπέζι. Για παράδειγμα, φακές και γίγαντες συνδυαστικά και με τηγανισμένο απάκι και σαλάτα είναι ένας εύκολος τρόπος για να αναβαθμίσετε ένα απλό γεύμα. 
Ωστόσο, το απάκι μπαίνει και άλλες παρασκευές, όπως την κλασική τυρόπιτα, όπου είναι μια εναλλακτική πρόταση για πίτα. Ακόμη, σε φαγητά της κατσαρόλας, όπως φασόλια με σέσκουλα, αρακά αλλά και σε ζυμαρικά. 
Για παράδειγμα, δοκιμάστε να φτιάξετε μια κρητική καρμπονάρα που αντί του guanciale θα χρησιμοποιήσετε απάκι. Μπορεί ακόμη να μπει σε σούπες, σε μπέργκερ, σε σαλάτες και σάλτσες. Αξίζει, να δοκιμάσετε να το βάλετε στη μαγερική σας για αυτό σας δίνουμε 10 συνταγές με απάκι για να ξεκινήσετε.

Συνταγές με απάκι:

Φασόλια με σέσκουλα, κοτόπουλο, καπνιστό λουκάνικο και απάκι


Φασόλια γίγαντες με απάκι, λαχανικά και αβγά στη γάστρα


Τυρόπιτα με απάκι σε φόρμα κέικ

Σαλάτα με μελιτζάνες, απάκι, κοτόπουλο και πατάτες

Βελουτέ ξινού τραχανά με απάκι

Τοστ με ψητό απάκι, pico de gallo από μάνγκο, σάλτσα αβοκάντο

Αβγά γεμιστά με κρέμα από τον κρόκο τους, απάκι, τσίλι και μυρώνια

Κρητική καρμπονάρα

Burger με κρητικό απάκι, μελιτζάνα, πιπεριά και σάλτσα εστραγκόν

Μανιτάρια portobello γεμιστά με απάκι, τυρί και κουκουνάρι

olivemagazine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου