Τα ευρήματα προέρχονται από διατροφικά δεδομένα περισσότερων από 53.000 Δανών ενηλίκων. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στη βιταμίνη Κ, η οποία έρχεται σε δύο μορφές:
Bιταμίνη Κ1: πράσινα φυλλώδη λαχανικά και φυτικά έλαια
Bιταμίνη Κ2: κρέας, αυγά και ζυμωμένα τρόφιμα, όπως το τυρί
Σχετικά με την βιταμίνη Κ και την επίδρασή της στην καρδιά, διαπιστώθηκε ότι:τα άτομα με την μεγαλύτερη πρόσληψη βιταμίνης Κ1 είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν με καρδιαγγειακή νόσο που προκαλείται από φραγμένες αρτηρίες σε σύγκριση με άτομα που είχαν χαμηλότερη πρόσληψη
ο κίνδυνος για καρδιακά ήταν 14% χαμηλότερος για όσους έπαιρναν αρκετή βιταμίνη Κ2
Ωστόσο, αυτό το εύρημα παραμένει πιο δοκιμαστικό, δεδομένου ότι η βιταμίνη Κ2 υπάρχει σε πολλές διαφορετικές μορφές που δρουν διαφορετικά στο σώμα.
Το πώς ακριβώς η βιταμίνη Κ μπορεί να προστατεύει τις αρτηρίες δεν είναι σαφές, αλλά φαίνεται ότι βοηθά στην αναστολή της φλεγμονής και της συσσώρευσης ασβεστίου, σύμφωνα με τους συγγραφείς.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στις 17 Αυγούστου 2021, στο επιστημονικό περιοδικό Journal of American Heart Association.
newsit.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου