ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

Εύκολη συνταγή για γέμιση γαλοπούλας - Τρώγεται και σκέτη


Η αλάνθαστη συνταγή για τη γέμιση της γαλοπούλας που προτιμούν οι Αμερικανοί θέλει ελάχιστη προσπάθεια, είναι οικονομική και πεντανόστιμη.

 

 
Από τότε που καθιερώθηκε η γαλοπούλα ως κύριο πιάτο του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, οι Έλληνες αναζητούν την τέλεια συνταγή για τη γέμιση. Τη γέμιση που συχνά ψήνεται σε ξεχωριστό σκεύος, πρώτον λόγω μεγάλης ζήτησης και, δεύτερον, για να αποκτήσει αυτή την ξεροψημένη κρούστα που είναι η μισή νοστιμιά.


Οι Έλληνες πειραματιστήκαμε εδώ και πολλά χρόνια με συνταγές με κάστανα, συκωτάκια πουλιών, ξηρά φρούτα, κιμά, μπέικον, ρύζι και πολλά ακόμα. Συνταγές με υψηλό βαθμό δυσκολίας που καπέλωναν συνήθως το γαλόπουλο, τον πρωταγωνιστή του τραπεζιού, και τον συναγωνίζονταν σε κόστος.

Όμως, η αγαπημένη συνταγή για γέμιση των Αμερικανών, από τους οποίους ξεκίνησε και η μανία με τη γαλοπούλα, είναι εύκολη, οικονομική, πεντανόστιμη και την απολαμβάνουν συχνά μέσα στη χρονιά, ως συνοδευτικό ή κυρίως γεύμα που αγαπάνε ιδιαίτερα τα παιδιά. Μιλάμε για το bread stuffing, γέμιση με βασικό συστατικό το ψωμί. Απολαυστική όταν ψήνεται στην κοιλιακή κοιλότητα του πουλερικού και ακόμα καλύτερη όταν ψήνεται μόνη της σε πυρίμαχο σκεύος και σχηματίζει μια υπέροχη ροδοκόκκινη κρούστα.

Υλικά:

  • ¾ φλυτζανιού βούτυρο + λίγο ακόμα για το σκεύος
  • ½ κιλού καλό άσπρο ψωμί χωρίς σουσάμι-μίας ημέρας κατά προτίμηση
  • 2 ½ φλυτζανιού λεπτοκομμένο κίτρινο κρεμμύδι
  • 1 ½ φλυτζανιού ψιλοκομμένο σέλερι
  • ½ φλυτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Φρέσκο φασκόμηλο
  • Φρέσκο δεντρολίβανο
  • Φρέσκο θυμάρι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 2 ½ φλυτζάνια ζωμό κότας (αν χρησιμοποιήστε κύβο, θυμηθείτε ότι περιέχει αλάτι)

Εκτέλεση:

  •  
      Κόψτε το ψωμί με τα χέρια σε ακανόνιστα σχήματα σε διάσταση καρυδιού περίπου. Μην αφαιρέσετε την κόρα.
  • Απλώνετε τα κομμάτια του ψωμιού σε μια λαμαρίνα και ψήνετε στον φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία (125 βαθμούς) για περίπου μία ώρα, μέχρι το ψωμί να στεγνώσει. Βγάζετε από τον φούρνο και αφήνετε να κρυώσουν.
  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι λειώνετε το βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σέλερι μέχρι να μαλακώσουν κα να πάρουν ξανθό χρώμα, περίπου 10 λεπτά.
  • Αφήνετε λίγα λεπτά το μείγμα να κρυώσει ελαφρά και βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ με το ψωμί, τα μυρωδικά.
  • Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε τα αυγά και τον ζωμό και περιβρεχετε το μείγμα του ψωμιού.
  • Αναδεύετε το μείγμα -δεν θέλουμε να ομογενοποιηθεί- και τοποθετείτε βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 33x23x5 εκ. Καλύπτετε με αλουμινόχαρτο.
  • Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. Ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο για μισή ώρα – 40 λεπτά μέχρι η γέμιση να πάρει χρυσοκάστανο χρώμα και να σχηματιστεί κρούστα στην επιφάνεια.
ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου