ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 13 Αυγούστου 2023

Πόσο κακός είναι ο ύπνος με ανεμιστήρα;


Κατανοώ ότι η ζέστη είναι τεράστια τις τελευταίες μέρες και η μόνη σου παρηγοριά είναι ο ύπνος με ανεμιστήρα, αλλά πόσο

σίγουρη μπορείς να είσαι ότι η χρήση του σου προσφέρει μόνο οφέλη; Αν ανοίγεις κι εσύ ανεμιστήρα πριν κοιμηθείς και ανήκεις στους ανθρώπους που λένε ότι το δροσερό αεράκι και το χαμηλό βουητό τους βοηθούν να κοιμηθούν, αξίζει να διαβάσεις παρακάτω και για ορισμένα μειονεκτήματα που σχετίζονται με αυτούς.

Ωστόσο, ενώ για πολλούς αυτός θεωρείται ιδανικός τρόπος για να παραμείνουν «δροσεροί» για κάποιο χρονικό διάστημα, το να κρατάς τον ανεμιστήρα αναμμένο όλη τη νύχτα μπορεί να έχει αρκετές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σου, σύμφωνα με τις αναφορές του Sleep Advisor.


 
 

Σίγουρα, αν τον χρησιμοποιείς συστηματικά, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα υπάρχει για σένα κάποιος σοβαρός κίνδυνος από τη χρήση του κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά, από την άλλη, για μερικούς ανθρώπους, μπορεί να έχει ήπια ερεθιστικά συμπτώματα.

Διαβάσε παρακάτω σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του ύπνου με ανεμιστήρα, όπως μας τα αναλύει ο ειδικός παθολόγος Μανώλης Βουτσαδάκης.

Ύπνος με ανεμιστήρα: Ποια είναι τα πιθανά μειονεκτήματα;

Τα πιθανά μειονεκτήματα στη χρήση ανεμιστήρα τη νύχτα περιλαμβάνουν:

Ρινική συμφόρηση

Η κυκλοφορία του αέρα από έναν ανεμιστήρα μπορεί να στεγνώσει το στόμα, τη μύτη και το λαιμό σας. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερπαραγωγή βλέννας, η οποία μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, βουλωμένη μύτη, πονόλαιμο ή ακόμα και ροχαλητό.

Αν και ο ανεμιστήρας δεν θα σε αρρωστήσει, μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα εάν ήδη είσαι συναχωμένη. Ίσως μπορέσεις να βελτιώσεις το πρόβλημα πίνοντας περισσότερο νερό και χρησιμοποιώντας έναν υγραντήρα μαζί με τον ανεμιστήρα.

Αλλεργίες

Οι ανεμιστήρες μπορούν να κυκλοφορήσουν σκόνη και γύρη στον αέρα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες σε μερικούς ανθρώπους.

Τα ίδια τα πτερύγια του ανεμιστήρα είναι μια άλλη ανεπιθύμητη πηγή σκόνης. Εάν εισπνεύσεις αυτά τα αλλεργιογόνα, μπορεί να εμφανίσεις συμπτώματα, όπως καταρροή, φαγούρα στο λαιμό, φτέρνισμα, υγρά μάτια ή δυσκολία στην αναπνοή.

Ξηρά μάτια και δέρμα

Ο αέρας από έναν ανεμιστήρα μπορεί να στεγνώσει το δέρμα και τα μάτια σου. Η ενυδάτωση του δέρματός σου και η χρήση καταπραϋντικών οφθαλμικών σταγόνων μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις αυτά τα συμπτώματα.

Μυϊκοί πόνοι

Ο αέρας που φτάνει σε εσένα μέσω του ανεμιστήρα πέφτει με δύναμη προς ένα σημείο του σώματός σου και μπορεί να προκαλέσει τέντωμα ή κράμπα στους μυς σου. Με αυτόν τον τρόπο, ο ανεμιστήρας μπορεί να γίνει πραγματικά επικίνδυνος, δημιουργώντας σου πόνους στη μέση ή τον αυχένα.

Πώς θα μειώσεις τις πιθανότητες να αναπτύξεις μυϊκούς πόνους; Πολύ απλά, στρέφοντας τον ανεμιστήρα σε άλλη κατεύθυνση και όχι κατευθείαν πάνω σου.

Ύπνος με ανεμιστήρα: Ποια είναι τα πιθανά οφέλη;

Βέβαια, υπάρχουν και τα πλεονεκτήματα από τη λειτουργία του ανεμιστήρα ενώ κοιμάσαι το βράδυ και αυτά συνοψίζονται στα εξής:

Έχεις το εφέ της ψύξης, χωρίς τη χρήση κλιματιστικού

Το πιο εμφανές πλεονέκτημα ενός ανεμιστήρα είναι ότι μπορεί να σε κρατήσει δροσερή και άνετη ενώ κοιμάσαι. Η υπερβολική ζέστη τη νύχτα μπορεί να σε αποτρέψει από το να πας για ύπνο ή το πιο πιθανό, μπορεί να σε ξυπνήσει αρκετές φορές μέσα στη νύχτα. Συγχρόνως, η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια σημαντικών μετάλλων που χρειάζεται το σώμα σου.

«Λευκός» θόρυβος


 
 

Πολλοί άνθρωποι ενθουσιάζονται με τον χαλαρωτικό ήχο ενός ανεμιστήρα. Αυτό το βουητό είναι παρόμοιο με τον ήχο του λευκού θορύβου (ένας συνεχής ήχος που περιλαμβάνει κάθε συχνότητα, την οποία μπορεί να εντοπίσει το ανθρώπινο αυτί, σε υψηλούς και χαμηλούς τόνους) και μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς.

Σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 40 νεογέννητα μωρά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 80% αποκοιμήθηκε μέσα σε 5 λεπτά από την έκθεση σε λευκό θόρυβο σε σύγκριση με το 25% των μωρών στην ομάδα ελέγχου.

Αποσμητικό χώρου

Οι ανεμιστήρες μπορούν να βοηθήσουν στην κυκλοφορία του «μπαγιάτικου» αέρα και να φρεσκάρουν ένα δωμάτιο. Αυτό μπορεί να δώσει στην κρεβατοκάμαρά σου αέρα ανανέωσης και να αποτρέψει τις δυσάρεστες οσμές.

Πρόληψη SIDS

Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση ανεμιστήρα κατά τη διάρκεια της νύχτας μειώνει τον κίνδυνο συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS) στα μωρά.

Σε ένα άρθρο του 2008 που δημοσιεύτηκε στο Archives of Pediatric Adolescent Medicine Trusted Source, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρήση ανεμιστήρα κατά τη διάρκεια του ύπνου συσχετίστηκε με 72% μείωση του κινδύνου SIDS.

Παίζει ρόλο το είδος ανεμιστήρα που έχεις;

Εάν αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις έναν ανεμιστήρα τη νύχτα, ίσως θα ήταν καλύτερο να προτιμήσεις έναν φορητό για να μπορείς να τον μετακινείς. Κρατώντας τον ανεμιστήρα 2 έως 3 μ. μακριά θα σε προστατεύσει από τη συγκεντρωμένη ροή αέρα.

Ένας καλός ανεμιστήρας επίσης εμποδίζει τη ροή του αέρα να κινείται μόνο προς μία κατεύθυνση.

Ορισμένοι ανεμιστήρες διαθέτουν χρονόμετρο που απενεργοποιεί τη συσκευή μετά από μερικές ώρες, γεγονός που μπορεί να σε βοηθήσει να ελαχιστοποιήσεις την έκθεσή σου σε μια πηγή αέρα που θα μπορούσε να σου προκαλέσει ψύξη.

Επίσης, είναι σημαντικό να καθαρίζεις συχνά τα πτερύγια του ανεμιστήρα σου για να διασφαλίζεις ότι είναι απαλλαγμένα από σκόνη.


loveyourselfmagazine.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου