ΥΛΙΚΑ
6 κιλά μπλουγούρι(σπασμένο σκληρό σιτάρι)
6 κιλά γιαούρτι πρόβειο
1 πιάτο αλεύρι
1/2 κιλό σιμιγδάλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε όλα τα υλικά μας σε μια μεγάλη λεκάνη και τα ζυμώνουμε να ενωθούν όλα μαζί σε μια ζύμη.
Αυτή η προετοιμασία γίνεται αργά το βράδυ και αφήνουμε όλο το βράδυ τη ζύμη στη λεκάνη σκεπασμένη με ένα τραπεζομάντηλο.
Την επόμενη μέρα το πρωί απλώνουμε τη ζύμη σε μικρά κομματάκια πάνω σε τραπέζια,στον ήλιο.Σιγα σιγά με τον ήλιο αρχίζουν και ξεραίνονται….στο μεταξύ τα προσέχουμε και τα “ξετσιμπάμε” ανά διαστήματα,έτσι ώστε να φτάσουν στο σημείο για τρίψιμο.
Όταν καταλάβουμε ότι είναι έτοιμα τα μαζεύουμε όλα μαζί με τα τραπεζομάντιλα,για να μη μας ξεφύγουν και ξεραθούν πολύ γιατί θα μας δυσκολέψουν στο τρίψιμο.
Και τώρα πάμε στο επόμενο στάδιο όπου θα τα περάσουμε από το ειδικό κόσκινο, πιέζοντας με τα χέρια για να βγει ο τραχανάς.
Τον τριμμένο τραχανά πλέον τον απλώνουμε πάλι στον ήλιο για να ξεραθεί καλά.,κατά διαστήματα τον ανακατεύουμε με τα χέρια μας για να τον” βλέπει” ο ήλιος από όλες τις πλευρές.
Τον αφήνουμε έως το απόγευμα και τον ξανα απλώνουμε την επόμενη ημέρα ίσως και τρίτη μέρα,πάντα στον ήλιο.
Παλιά τον έβαζαν σε πάνινα σακκουλάκια,μπορεί να αποθηκευτεί σε γυάλινα βάζα και σε πλαστικά δοχεία.
6 κιλά μπλουγούρι(σπασμένο σκληρό σιτάρι)
6 κιλά γιαούρτι πρόβειο
1 πιάτο αλεύρι
1/2 κιλό σιμιγδάλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε όλα τα υλικά μας σε μια μεγάλη λεκάνη και τα ζυμώνουμε να ενωθούν όλα μαζί σε μια ζύμη.
Αυτή η προετοιμασία γίνεται αργά το βράδυ και αφήνουμε όλο το βράδυ τη ζύμη στη λεκάνη σκεπασμένη με ένα τραπεζομάντηλο.
Την επόμενη μέρα το πρωί απλώνουμε τη ζύμη σε μικρά κομματάκια πάνω σε τραπέζια,στον ήλιο.Σιγα σιγά με τον ήλιο αρχίζουν και ξεραίνονται….στο μεταξύ τα προσέχουμε και τα “ξετσιμπάμε” ανά διαστήματα,έτσι ώστε να φτάσουν στο σημείο για τρίψιμο.
Όταν καταλάβουμε ότι είναι έτοιμα τα μαζεύουμε όλα μαζί με τα τραπεζομάντιλα,για να μη μας ξεφύγουν και ξεραθούν πολύ γιατί θα μας δυσκολέψουν στο τρίψιμο.
Και τώρα πάμε στο επόμενο στάδιο όπου θα τα περάσουμε από το ειδικό κόσκινο, πιέζοντας με τα χέρια για να βγει ο τραχανάς.
Τον τριμμένο τραχανά πλέον τον απλώνουμε πάλι στον ήλιο για να ξεραθεί καλά.,κατά διαστήματα τον ανακατεύουμε με τα χέρια μας για να τον” βλέπει” ο ήλιος από όλες τις πλευρές.
Τον αφήνουμε έως το απόγευμα και τον ξανα απλώνουμε την επόμενη ημέρα ίσως και τρίτη μέρα,πάντα στον ήλιο.
Παλιά τον έβαζαν σε πάνινα σακκουλάκια,μπορεί να αποθηκευτεί σε γυάλινα βάζα και σε πλαστικά δοχεία.
xrysessyntages.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου