«Οι αποτρόπαιες δολοφονίες Ισραηλινών και ξένων αμάχων από ένοπλους μαχητές από τη Γάζα είναι κάτι που δεν χωρούσε στο μυαλό
κανενός μας· όπως αντίστοιχα και η απάνθρωπη και πρακτικά αδύνατη εντολή εκκένωσης που αφορά τον μισό πληθυσμό της Γάζας κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών από τον ισραηλινό στρατό, για στρατιωτικές επιχειρήσεις εμβέλειας με καταστροφικές συνέπειες στους αμάχους της Γάζας, ξεπερνά τη φαντασία μας – ζούμε μια τραγωδία εν εξελίξει».
Η Μαριέττα Προβοπούλου, επικεφαλής σήμερα της ιταλικής οργάνωσης WeWorld που δραστηριοποιείται στη Λωρίδα της Γάζας, μιλάει στην «Κ» από το σπίτι της στην Ιερουσαλήμ για τις τελευταίες εξελίξεις και την εμπειρία της στη Γάζα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. «Και από τις δύο πλευρές τα θύματα είναι στη συντριπτική πλειονότητά τους άμαχοι και κυρίως παιδιά», τονίζει, «δηλαδή εκείνοι που δεν αντιπροσωπεύουν τις πολιτικές επιλογές στην περιοχή».
Αν η επίθεση της Χαμάς είχε ξεκινήσει άλλη ώρα, θα την είχε πετύχει στα γραφεία της οργάνωσης στη Γάζα και τώρα θα ήταν πλάι σε πολλούς συναδέλφους της, στα σύνορα με την Αίγυπτο, χωρίς καμία ενημέρωση για την επόμενη μέρα. Οπως ο υπεύθυνος επικοινωνίας των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στη Γάζα, Λουί Μποντουάν-Λααρμάν: «Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μαζί με αρκετές χιλιάδες Παλαιστινίους· ήρθαμε όλοι εδώ χθες για να βρούμε καταφύγιο. Δημιουργήσαμε ένα σχέδιο εκκένωσης εκτάκτου ανάγκης και φύγαμε με αυτοκινητοπομπή 300 αυτοκινήτων στις 8 π.μ.» περιγράφει από τα σύνορα. «Κατά την τελευταία καταμέτρηση (σ.σ. την Παρασκευή το βράδυ) υπολογίστηκε ότι είχαμε έρθει εδώ 10.000 άνθρωποι», συνεχίζει. «Οι άνθρωποι αναζητούν ένα μικρό μέρος για να καταφύγουν, όπου μπορούν, κοιμούνται σε σκάλες, σε διαδρόμους, υπάρχουν παντού άνθρωποι που τοποθετούν το στρώμα τους ή απλώς μια κουβέρτα στο έδαφος».
«Στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη ισχύει ένα ειδικό καθεστώς περιορισμού μετακινήσεων, το οποίο, αν δεν το δεις με τα μάτια σου, αν δεν το ζήσεις στην καθημερινότητά σου, είναι πολύ δύσκολο να συλλάβεις την πολυπλοκότητά του», εξηγεί στην «Κ» η κ. Προβοπούλου. Η ίδια ζει στα Ιεροσόλυμα, αλλά, καθώς τα προγράμματα της οργάνωσης είναι στη Δυτική Οχθη και στη Γάζα, πηγαίνει συνεχώς στα περιφερειακά γραφεία στη Ραμάλα, στο Τουμπάς, στη Χεβρώνα και στη Γάζα, όπως και στα σημεία όπου η WeWorld δραστηριοποιείται στο πεδίο.
H Γάζα περικλείεται από φράχτες, τείχη ασφαλείας, στρατιωτικούς πύργους και κάμερες επιτήρησης. Οι κάτοικοι της Γάζας απαγορεύεται να πλησιάσουν στα τείχη και να περάσουν στο Ισραήλ, εκτός εάν λάβουν ειδική άδεια για ανθρωπιστικούς (ιατρικούς) λόγους ή εργασία. Το συνοριακό φυλάκιο που αφορά το πέρασμα πολιτών είναι το Ερετς, το οποίο θυμίζει αεροδρόμιο ασφαλείας με οπλισμένους στρατιωτικούς και υπαλλήλους ασφαλείας. Ο αριθμός των αδειών που δίνονται για λόγους εργασίας εξαρτάται από τις ισορροπίες στις διμερείς σχέσεις. Ωστόσο, και όσοι διαθέτουν την πολυπόθητη άδεια, καθώς οι έλεγχοι είναι εξονυχιστικοί, χρειάζονται κάθε μέρα για να εισέλθουν και να εξέλθουν περί τις τέσσερις ώρες. Ξένοι εργαζόμενοι σε ΜΚΟ και δημοσιογράφοι διέρχονται επίσης από το ίδιο σημείο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου