ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

Ποιο είναι το σκανδιναβικό κόλπο με το πάπλωμα που θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα

Μην ξεχνάς να αερίζεις τα μαξιλάρια 
  

Το σωστό μοτίβο ύπνου προσφέρει σημαντικά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό.  Πιο συγκεκριμένο το να χάνουμε συστηματικά αρκετό ύπνο είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η άνοια.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μερικές κορυφαίες συμβουλές για τον ύπνο, και ποιο είναι καλύτερο μέρος για να τις βρούμε από τις σκανδιναβικές χώρες που βρίσκονται σταθερά στην κορυφή των παγκόσμιων πινάκων ευτυχίας; 
Η Φινλανδία, συγκεκριμένα, διεκδικεί τον τίτλο της καλύτερης χώρας για ύπνο. 

Ποιο είναι όμως το μυστικό τους;
 
 

Οι ειδικοί ύπνου στο Happy Beds μοιράστηκαν παρακάτω μερικά σκανδιναβικά μυστικά ύπνου.

Να αερίζεις το πάπλωμά σου


Καλό είναι να αερίζεις το πάπλωμά σου κάθε εβδομάδα για να απομακρύνεις τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, τα ακάρεα της σκόνης και άλλα. Γνώριζες ότι το 41% των ανθρώπων δεν έχουν πλύνει ποτέ το πάπλωμά τους; 

Δεδομένου ότι τα σεντόνια μπορούν να φιλοξενήσουν χιλιάδες νεκρά κύτταρα του δέρματος, ακάρεα της σκόνης και σωματικά υγρά, είναι σημαντικό να τα καθαρίζουμε τακτικά. 
Ωστόσο, πολλοί Σκανδιναβοί το πάνε ένα βήμα παραπέρα, αερίζοντας τα παπλώματα, τα σεντόνια, ακόμη και τα κρεβάτια των κατοικίδιων ζώων τους σε εξωτερικό χώρο για τουλάχιστον πέντε ώρες εβδομαδιαίως.

Ο κρύος, ξηρός αέρας απομακρύνει αποτελεσματικά την υγρασία, αποτρέποντας τη συσσώρευση αυτών των στοιχείων. Επιπλέον, το ηλιακό φως έχει επίσης φυσικές αντιβακτηριακές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην αφαίρεση των λεκέδων. 
Μπορείς να σκεφτείς το ενδεχόμενο να ολοκληρώνεις αυτή την εργασία κάθε εβδομάδα ως μέρος της ρουτίνας καθαρισμού για να διατηρείς ένα φρέσκο και υγιεινό περιβάλλον ύπνου.

 
 

Μην ξεχνάς να αερίζεις και τα μαξιλάρια έξω. Τα μαξιλάρια όχι μόνο πρέπει να αντικαθίστανται κάθε δύο χρόνια και να πλένονται τακτικά, αλλά και να αερίζονται συχνά. 

Η υγρασία από τα μαλλιά και το πρόσωπό μας μπορεί να συσσωρευτεί, οδηγώντας σε υγρασία και μούχλα.
 Ο αερισμός των μαξιλαριών όχι μόνο αυξάνει τη διάρκεια ζωής τους αλλά συμβάλλει και σε ένα πιο υγιεινό περιβάλλον ύπνου.

Άσε το παράθυρο της κρεβατοκάμαράς σου ανοιχτό για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν από τον ύπνο

Πολλά μωρά στη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Δανία παίρνουν έναν υπνάκο έξω, ακόμη και σε συνθήκες παγετού. Αυτό οφείλεται σε πολλές μελέτες που δείχνουν ότι η έκθεση στο κρύο βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος σε κατάσταση ανάπαυσης. Ωστόσο, όπως είναι φυσικό, χωρίς καρότσι, είναι πιο δύσκολο να κοιμηθείς έξω ως ενήλικας. 
Ως εκ τούτου, μια απλή εναλλακτική λύση είναι να κρατάς το παράθυρο του υπνοδωματίου σου ανοιχτό για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν από τον ύπνο. Αυτό επιτρέπει στον δροσερό, καθαρό αέρα να κυκλοφορεί και να συμβάλλει σε ένα πιο άνετο και ευνοϊκό περιβάλλον ύπνου.

Πιες τον πρώτο καφέ το μεσημέρι, ενώ περπατάς

Είναι καλό να σκεφτείς να ενσωματώσεις υπαίθρια διαλείμματα στην καθημερινότητά σου, ειδικά κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος. Πολλοί Σκανδιναβοί συνηθίζουν να απολαμβάνουν το τσάι ή τον καφέ τους έξω, αψηφώντας ακόμη και τους -20 βαθμούς για την εμπειρία αυτή.
 Αυτό συμβαίνει επειδή το να περνάμε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς κιρκάδιου ρυθμού, γνωστού αλλιώς ως το εσωτερικό 24ωρο ρολόι του σώματός μας που ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης.

Το να περάσουμε μόλις 20 λεπτά έξω με τον καφέ μας το μεσημέρι μπορεί να επηρεάσει θετικά τον κιρκάδιο ρυθμό μας. Η έκθεση στο φως της ημέρας το μεσημέρι- για παράδειγμα, την ώρα του μεσημεριανού γεύματος – αυξάνει φυσικά τα επίπεδα κορτιζόλης, συμβάλλοντας στην αυξημένη εγρήγορση. 
Καθώς πλησιάζει το βράδυ, τα επίπεδα κορτιζόλης μειώνονται φυσικά, ανοίγοντας τον δρόμο για την παραγωγή μελατονίνης, γνωστής και ως ορμόνης του ύπνου, βοηθώντας την ομαλότερη μετάβαση σε έναν ξεκούραστο νυχτερινό ύπνο.

Κάνε ένα ζεστό ντους το βράδυ
 
 

Ένα ζεστό μπάνιο μία ώρα πριν από τον ύπνο είναι ιδανικό για να ξεκινήσεις τη διαδικασία χαλάρωσης για καλύτερο ύπνο.

Θα πρέπει επίσης να εξετάσεις το ενδεχόμενο να προσθέσεις μερικές σταγόνες ηρεμιστικών αιθέριων ελαίων, όπως λεβάντα, χαμομήλι ή ευκάλυπτο στο μπάνιο, για να μειώσεις τα επίπεδα κορτιζόλης. Ο συνδυασμός ζεστού νερού, ατμού και αρωματοθεραπείας δημιουργεί μια πιο αποδοτική προσέγγιση για χαλάρωση, η οποία εξακολουθεί να έχει πολλά οφέλη που σχετίζονται με τον ύπνο.

Αν κοιμάσαι με τον σύντροφό σου, να χρησιμοποιείτε διαφορετικά σκεπάσματα

Οι Σκανδιναβοί επιλέγουν συχνά τη λύση να έχουν δύο ξεχωριστά παπλώματα -ένα για κάθε άτομο- για να ρυθμίζουν αποτελεσματικά τη θερμοκρασία τους και να αποτρέπουν τις επιπτώσεις του να «στριφογυρίζουν» μέσα στη νύχτα. 
Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η μέθοδος επιτρέπει στα ζευγάρια να περνούν περισσότερο χρόνο σε βαθύ ύπνο REM λόγω του ότι έχουν λιγότερες αφυπνίσεις στη μέση της νύχτας.

Περισσότερες συμβουλές για να εξασφαλίσεις τον καλύτερο δυνατό ύπνο:
Μείνε δραστήρια και ενεργή κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά φρόντισε να χαλαρώσεις όσο πλησιάζει η ώρα του ύπνου
Μην παίρνεις υπνάκους κατά τη διάρκεια της ημέρας
Καθιέρωσε μια σταθερή ώρα ύπνου
Διατήρησε το υπνοδωμάτιό σου ωραίο και χαλαρωτικό. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με χοντρές κουρτίνες ή ίσως με περσίδες συσκότισης, με άνετη θερμοκρασία δωματίου και άνετα κλινοσκεπάσματα.
Μην χρησιμοποιείς ηλεκτρονικές συσκευές στο κρεβάτι.
Περιόρισε ή, ακόμα καλύτερα, εξάλειψε την καφεΐνη και το αλκοόλ το βράδυ.
Είναι αδύνατο να αναγκάσεις τον εαυτό σου να κοιμηθεί. Γι’ αυτό οι ειδικοί συμβουλεύουν τους ανθρώπους που δυσκολεύονται να κοιμηθούν, να σηκωθούν και να κάνουν για λίγο κάτι χαλαρωτικό, όπως να διαβάσουν ένα βιβλίο. Αυτό θα σε κάνει τελικά να νιώσεις υπνηλία.

pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου