ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Μοναστηριακή διατροφή: Τα οφέλη της νηστείας των μοναχών στο Άγιο Όρος

 

Η μοναστηριακή διατροφή είναι μια υγιεινή ολοκληρωμένη κουζίνα, που περιλαμβάνει

λαχανικά, φρούτα, ψωμί, όσπρια και ψάρια. Πολλοί αναρωτιούνται, λοιπόν, τι περιλαμβάνει αυτή η περίφημη μοναστηριακή διατροφή, η οποία θωρακίζει τον οργανισμό και συμβάλλει στην μακροζωία.


 
 

Η νηστεία της Σαρακοστής, σύμφωνα με την μοναστηριακή διατροφή, είναι ασπίδα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ προλαμβάνει κι άλλες ασθένειες. Αποτελείται από δύο γεύματα την ημέρα, πρωί και βράδυ, με κανονικά διαλείμματα. Μπορείτε να ακολουθήσετε την διατροφή των μοναχών το Πάσχα.

Από τι αποτελείται η μοναστηριακή διατροφή

Η παραδοσιακή νηστεία της Σαρακοστής, χάρη στα άφθονα λαχανικά και φρούτα, είναι πλούσια σε βιταμίνες (A, C, E), φυλλικό οξύ, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Αντίθετα, της λείπουν τα κορεσμένα ζωικά λίπη.

Τα όσπρια είναι το «κρέας» της νηστείας, αφού λόγω νηστείας καταναλώνουν πολλά λαχανικά. Παρέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, αλλά και φυτικές πρωτεΐνες, με μηδαμινό λίπος. Εξαίρεση στα όσπρια αποτελούν τα ξερά κουκιά, τα οποία δεν τα καταναλώνουν. Αν συνδυαστούν σωστά, με δημητριακά (ρύζι, καλαμπόκι, ψωμί) δίνουν πρωτεΐνες, ισάξιες του κρέατος.

Στη βάση της μοναστηριακής διατροφικής πυραμίδας βρίσκεται το ψωμί που εκτός από σύνθετους υδατάνθρακες, περιέχει φυτικές ίνες και «βιταμίνες Β και Ε». Παρασκευάζεται από σιτάρι και είναι συνήθως από αλεύρι ολικής άλεσης.

Μοναστηριακή διατροφή: Πόσο διαρκεί η νηστεία

Η Ορθόδοξη Εκκλησία προβλέπει συνολικά 215 ημέρες Νηστείας εντός του έτους. Οι 40 ημέρες είναι αυτές της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής πριν το Πάσχα, η νηστεία των Αγίων Αποστόλων (Από την Κυριακή των Αγίων Πάντων – την 29η Ιουνίου), η νηστεία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (1-15 Αυγούστου), της 29ης Αυγούστου (1 ημέρα), της 14ης Σεπτεμβρίου (1 ημέρα), της Τεσσαρακοστής (40 ημέρες) πριν τα Χριστούγεννα, της προτεραίας των Θεοφανείων (1 ημέρα) και φυσικά της Τετάρτης και της Παρασκευής.


 
 

Συνεπώς πάνω από τις μισές μέρες του χρόνου γίνεται αποχή από ζωικά λευκώματα. Τις ημέρες του Πάσχα προτιμούν το ψάρι. Αυτό ισχύει για τους 1.800-2.000 μοναχούς. Εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί το «πουρναρόψαρο» δηλαδή το αγριογούρουνο το οποίο κυνηγούν οι κοσμικοί και λαϊκοί. Συνολικά όσοι θέλουν να φάνε κρέας δεν ξεπερνούν τους 30.

Στην μοναστηριακή διατροφή συμπεριλαμβάνονται βεβαίως και νηστίσιμα γλυκά, σε περίοδο νηστείας και αρτύσιμα, δηλαδή με γάλα, βούτυρο και αυγά, τις ημέρες των εορτών. Παράλληλα, καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά τις ημέρες της κατάλυσης.

petros-syrigos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου