ΝΑΚΑΣ

VOLTEROS

VOLTEROS

Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Η διατροφή που θα σε βοηθήσει να φτάσεις στα 100 σύμφωνα με τους επιστήμονες



Η αλλαγή στη διατροφή που πρέπει να κάνει κάποιος μετά την ηλικία των 65.Αν ψάχνεις το μυστικό για να φτάσεις τα 100, η απάντηση μπορεί να κρύβεται στο πιάτο σου. 
Η διατροφή είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία και τη μακροζωία, και οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Loma Linda στην Καλιφόρνια έχουν κάτι ενδιαφέρον να μας πουν. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνά τους, η προσθήκη ψαριού στη διατροφή σου μετά τα 65 μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου και να σε προστατεύσει από ασθένειες όπως η άνοια, το εγκεφαλικό και η νόσος του Πάρκινσον.

Τι λέει η έρευνα

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο στο American Journal of Clinical Nutrition, παρακολούθησε τη διατροφή 88.000 ανθρώπων ηλικίας 30-85 από τις ΗΠΑ και τον Καναδά για αρκετά χρόνια, από το 2002 έως το 2015. Μελετήθηκαν συνολικά 12.500 θάνατοι για να διαπιστωθεί πώς επηρεάζει η διατροφή τον κίνδυνο θανάτου και την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών.


Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε πέντε κατηγορίες με βάση τη διατροφή τους:
Μη χορτοφάγοι: Κατανάλωναν κρέας και ψάρι.
Ημι-χορτοφάγοι: Κατανάλωναν περιστασιακά κρέας.
Pesco-χορτοφάγοι: Κατανάλωναν ψάρι αλλά όχι κρέας.
Lacto-ovo-χορτοφάγοι: Κατανάλωναν γαλακτοκομικά και αυγά.
Vegans: Δεν κατανάλωναν καθόλου ζωικά προϊόντα.

 
 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι χορτοφάγοι συνολικά είχαν 12% λιγότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με τους μη χορτοφάγους. Ωστόσο, αυτοί που ακολουθούσαν pesco-χορτοφαγική δίαιτα, δηλαδή έτρωγαν ψάρι, είχαν ακόμα χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, κατά 18%. Από την άλλη, η προσθήκη γαλακτοκομικών και αυγών στη διατροφή μείωσε ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο θανάτου κατά 15%.

Από την άλλη, οι vegans είχαν μόνο 3% μειωμένο κίνδυνο θανάτου, κάτι που υποδηλώνει ότι, αν και η αποφυγή όλων των ζωικών προϊόντων μπορεί να είναι ωφέλιμη, δεν προσφέρει τόσο ισχυρή προστασία όσο η διατροφή που περιλαμβάνει ψάρι.
Οι ηλικιωμένοι και οι διατροφικές ανάγκες

Αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη έρευνα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι το γεγονός ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι ευεργετικές επιδράσεις της χορτοφαγικής διατροφής μειώνονται σε άτομα άνω των 65 ετών. Ενώ η χορτοφαγία φαίνεται να είναι προστατευτική για τη μέση ηλικία, όσοι είναι στην ηλικία των 80 δεν είδαν το ίδιο όφελος.

Ο καθηγητής Gary Fraser, κύριος ερευνητής της μελέτης, εξήγησε ότι σε αυτές τις ηλικίες, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος νευρολογικών παθήσεων, όπως η άνοια, για τους αυστηρούς χορτοφάγους. Αυτό ίσως συμβαίνει επειδή μια χορτοφαγική διατροφή που δεν περιλαμβάνει ψάρι μπορεί να στερείται βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την υγεία του εγκεφάλου.
Η δύναμη των ωμέγα-3

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκονται σε αφθονία στα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και το σκουμπρί, είναι πολύ σημαντικά για την υγεία του εγκεφάλου και την προστασία από ασθένειες όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με την British Dietetic Association, τα ωμέγα-3 μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, δύο παράγοντες που συνδέονται με την ανάπτυξη της άνοιας και άλλων νευρολογικών παθήσεων.

Αν και μπορείς να βρεις ωμέγα-3 σε τροφές όπως τα αυγά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, η ποσότητα που προσφέρουν είναι πολύ χαμηλότερη σε σύγκριση με τα λιπαρά ψάρια. Για αυτό, η προσθήκη ψαριού στη διατροφή σου μετά τα 65 είναι μια καλή κίνηση για την προστασία της εγκεφαλικής σου υγείας.
Η Μεσογειακή διατροφή ως πρότυπο

Αν θέλεις να συνδυάσεις όλα τα παραπάνω, η Μεσογειακή διατροφή μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή. Η διατροφή αυτή περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών, ελαιόλαδο και λιπαρά ψάρια, τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3. Μελέτες έχουν δείξει ότι η Μεσογειακή διατροφή μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από τις βλάβες που προκαλεί το Αλτσχάιμερ και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η Alzheimer’s Society υποστηρίζει ότι τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στη Μεσογειακή διατροφή βοηθούν στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων από τις βλάβες που προκαλεί το οξειδωτικό στρες. Έτσι, η προσθήκη ψαριού και άλλων πλούσιων τροφών σε αντιοξειδωτικά μπορεί να είναι ένας τρόπος να προστατεύσεις την υγεία του εγκεφάλου σου σε μεγαλύτερη ηλικία.


 shape.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου