ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

8 τροφές που είναι καλύτερες από πολυβιταμίνες (και εύκολες να προσθέσεις στη διατροφή σου)



Μια ποικιλία τροφών, όπως αυτές, μπορεί να προσφέρει έναν αποτελεσματικό τρόπο να υποστηρίξεις την υγεία σου.Με τον χειμώνα να πλησιάζει, πολλοί από εμάς αναζητούμε τρόπους να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
 Τα ράφια των καταστημάτων γεμίζουν με συμπληρώματα και συμβουλές για την αντιμετώπιση των ιώσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, η προτεραιότητα θα πρέπει να δίνεται στην ίδια την τροφή και όχι στα συμπληρώματα, με εξαίρεση τη βιταμίνη D (την οποία δυσκολευόμαστε να λάβουμε από τον ήλιο τον χειμώνα) και τα θρεπτικά συστατικά στα οποία μπορεί να έχουμε έλλειψη.


Η διατροφολόγος Sophie Medlin εξηγεί πως "όταν τρώμε τρόφιμα αντί να στηριζόμαστε σε συμπληρώματα, λαμβάνουμε έναν συνδυασμό θρεπτικών συστατικών". Οι θρεπτικές ουσίες απορροφώνται καλύτερα όταν λαμβάνονται σε συνδυασμό και τα φυσικά τρόφιμα συχνά περιέχουν ενώσεις που βοηθούν στην απορρόφηση.


Η ειδικός στο μικροβίωμα Emily Leeming προσθέτει πως "τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα δεν μπορούν να συγκριθούν με τις 26.000 βιοδραστικές ενώσεις που περιέχουν τα τρόφιμα". Οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά των τροφών βοηθούν στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, στη διάθεση και στα επίπεδα ενέργειας με τρόπους που τα συμπληρώματα δεν μπορούν να αντιγράψουν.

 
 

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι διατροφικές αλλαγές είναι πιο αποτελεσματικές από τα συμπληρώματα. Μελέτη του 2023 στο περιοδικό JAMA, που παρακολούθησε 40.000 άτομα για 20 χρόνια, έδειξε πως δεν υπήρξε αύξηση της μακροζωίας για όσους χρησιμοποιούσαν πολυβιταμίνες. Ωστόσο, υγιείς διατροφικές συνήθειες μπορούν να προσθέσουν έως και 10 χρόνια στη ζωή μας. Παρακάτω, θα βρεις οκτώ τροφές που προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία και είναι εύκολο να προστεθούν στη διατροφή σου.
8 τροφές που είναι καλύτερες από πολυβιταμίνες
1. Τυρί cottage


Παρά τη φήμη των γαλακτοκομικών, το τυρί cottage, το ημιάπαχο γάλα, το γιαούρτι και το κεφίρ είναι εξαιρετικά για την υγεία μας. Η Medlin αναφέρει πως τα γαλακτοκομικά αυτά είναι καλές πηγές ασβεστίου και άλλων θρεπτικών στοιχείων, όπως το ιώδιο. Το τυρί cottage είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, που είναι σημαντική για τη δύναμη του σώματος, καθώς και σε σελήνιο, που ενισχύει τα αντιοξειδωτικά.
2. Άπαχο κόκκινο κρέας

Πολλοί νιώθουν κόπωση κατά τους χειμερινούς μήνες, κάτι που συνδέεται με την έλλειψη σιδήρου. Το κόκκινο κρέας περιέχει σίδηρο, πρωτεΐνη και βιταμίνες Β, που είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας και την υγεία του εγκεφάλου. Η Medlin συνιστά δύο μερίδες άπαχου κόκκινου κρέατος την εβδομάδα για να διατηρούμε τα επίπεδα σιδήρου.
3. Μύρτιλα

Τα μύρτιλα είναι πλούσια σε βιταμίνες C και Κ, ενώ περιέχουν ανθοκυανίνες, πολυφαινόλες που ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου. Η Medlin προτείνει μια ημερήσια δόση μύρτιλων, καθώς έχει αποδειχτεί ότι βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο και την απόδοση της μνήμης μέσα σε 90 λεπτά.
4. Ρεβίθια

Τα ρεβίθια και άλλα όσπρια αποτελούν εξαιρετικές πηγές φυτικής πρωτεΐνης, φυτικών ινών, φολικού οξέος και μαγνησίου. Τα ρεβίθια παρέχουν περίπου το 30% των καθημερινών αναγκών σε φυτικές ίνες ανά 100 γραμμάρια. Η Leeming προτείνει μια μερίδα την ημέρα για καλύτερη πέψη, καρδιαγγειακή υγεία και ανοσοποιητικό σύστημα.
5. Σολομός

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και στην υποστήριξη της υγείας της καρδιάς και του εγκεφάλου. Η Medlin συνιστά μία μερίδα λιπαρών ψαριών την εβδομάδα. Έρευνες δείχνουν ότι όσοι καταναλώνουν ωμέγα-3 έχουν χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους.

 
 
6. Λάχανο

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο και το κατσαρό λάχανο είναι γεμάτα βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως οι βιταμίνες Α, C, και Κ, καθώς και χαλκό. Έχει παρατηρηθεί ότι το λάχανο βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου και μειώνει τις φλεγμονές. Η Medlin προτείνει μία ημερήσια δόση για ταχύ και εύκολο μαγείρεμα.
7. Ψωμί σίκαλης

Τα δημητριακά ολικής άλεσης, και ειδικά το ψωμί σίκαλης, προσφέρουν φυτικές ίνες, βιταμίνες Β, σίδηρο και μαγνήσιο. Μελέτες δείχνουν ότι το ψωμί σίκαλης βοηθά στην καρδιαγγειακή υγεία και στη μείωση της χοληστερίνης.
8. Καρύδια

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, όπως τα καρύδια, περιέχουν υγιεινά λίπη, πρωτεΐνες και ποικιλία μετάλλων. Μια μικρή μερίδα καρυδιών (περίπου 20 γραμμάρια) προσφέρει πάνω από το 30% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας μαγνησίου, ενώ είναι και πλούσια πηγή ωμέγα-3 και βιταμίνης Ε, που συμβάλλει στην υγεία του δέρματος.

Μια ισορροπημένη και ποικιλόμορφη διατροφή θα σου δώσει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σου με τρόπο που τα συμπληρώματα, από μόνα τους, δεν μπορούν να μιμηθούν.


 shape.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου