ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Συναγερμός για τα κουνούπια - Ανησυχία για τα κρούσματα εγκεφαλίτιδας...


 
Ένας άνδρας ηλικίας 79 ετών με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό είναι το τρίτο θανατηφόρο κρούσμα εγκεφαλίτιδας από τις αρχές Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη... Ωστόσο, ακόμα δεν έχει διαπιστωθεί αν η λοίμωξη οφείλεται στον ιό του Δυτικού Νείλου, κάτι που επιβεβαιώθηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για δύο περιστατικά ασθενών στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων της Θεσσαλονίκης.
Oι εργαστηριακές έρευνες για την ταυτοποίηση του ιού που μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού άρχισαν όταν διαπιστώθηκε αύξηση των περιστατικών εγκεφαλίτιδας και ιογενούς μηνιγγίτιδας τις τελευταίες 40 ημέρες, σε σχέση με την περσινή χρονιά. Συνολικά νοσηλεύτηκαν 24 ασθενείς διαφορετικών ηλικιών από τα Γιαννιτσά, τη Βέροια, το Κιλκίς και την Κατερίνη, έναντι 7 το ίδιο διάστημα του 2009, ενώ κατέληξαν δύο γυναίκες ηλικίας άνω των 75 ετών.
Ηδη έχουν ληφθεί δείγματα αίματος και εγκεφαλικού υγρού, τα οποία εστάλησαν για ανάλυση στο Α΄ Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΑΠΘ. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων για δύο από τα έντεκα περιστατικά εγκεφαλίτιδας έδειξαν ότι πράγματι οι ασθενείς προσβλήθηκαν από τον ιό του Δυτικού Νείλου, χωρίς ωστόσο να ενοχοποιείται αποκλειστικά αυτός για την κατάσταση της υγείας τους. Αλλωστε, ακόμα εκκρεμεί η τελική τεκμηρίωση της διάγνωσης με τεχνικές μοριακής βιολογίας. Επιπλέον, και για τις λοιπές εννέα περιπτώσεις υπάρχουν ενδείξεις ότι η εγκεφαλίτιδα προήλθε από τον συγκεκριμένο ιό.
Αντιθέτως, από τις εξετάσεις δεν προέκυψε ότι οι θάνατοι δύο ασθενών προήλθαν από εγκεφαλίτιδα του ιού του Δυτικού Νείλου ή από άλλο παρόμοιο ιό. Οσο για τον 79χρονο ο οποίος έπασχε από υπέρταση και ήταν διαβητικός, ακόμα δεν είναι βέβαιο ότι πρόκειται για μόλυνση από τον ιό, εφόσον δεν υπάρχουν τα αποτελέσματα των σχετικών εξετάσεων που αναμένονται τις επόμενες ημέρες.
Από τους λοιπούς εννέα ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί με εγκεφαλίτιδα στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων, ένας είναι σε μέτρια αλλά βελτιούμενη κατάσταση, επτά νοσηλεύονται σε καλή κατάσταση και ένας έχει λάβει εξιτήριο.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, επιδημίες του πυρετού του Δυτικού Νείλου έχουν εκδηλωθεί από το 1996 σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και πρόσφατα στην Ιταλία και την Πορτογαλία. Επίσης, από το 1999 έως και σήμερα έχει σημειωθεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στις ΗΠΑ.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, ενώ οι προσβεβλημένοι ασθενείς δεν μεταδίδουν τη νόσο. Συνήθως τα συμπτώματα στους ασθενείς είναι ήπια με πυρετό και ενδεχομένως μυϊκούς πόνους ή δεν εμφανίζονται συμπτώματα. Σε ποσοστό που δεν ξεπερνούν το 1% οι ασθενείς, κυρίως ηλικιωμένα άτομα, εμφανίζουν επιπλοκές στο κεντρικό νευρικό σύστημα όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα, οι οποίες συνήθως έχουν καλή πορεία.

Τα επικίνδυνα κουνούπια
Το κουνούπι τίγρης (Αedes albopictus) είναι δυνητικός φορέας πολλών σοβαρών ασθενειών για τον άνθρωπο, όπως ο δάγκειος και ο δάγκειος αιμορραγικός πυρετός, η νόσος Chikungunya, η ιαπωνική εγκεφαλίτιδα, ο ιός του Δυτικού Νείλου. Του δόθηκε το όνομα «τίγρης της Ασίας» λόγω της χαρακτηριστικής εμφάνισής του με το μαύρο σώμα και τις λευκές ρίγες στον θώρακα και τα πόδια. Παρότι από το όνομά του φαίνεται ότι πρόκειται για μεγάλο κουνούπι, στην πραγματικότητα είναι σχετικά μικρό και το μήκος του δεν υπερβαίνει συνολικά τα 6 χιλιοστά. Το συγκεκριμένο είδος εντοπίστηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2004 στην Κέρκυρα και τη Θεσπρωτία, ενώ έχει εμφανιστεί και στην Αθήνα.
Το δεύτερο επικίνδυνο κουνούπι που έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα είναι το είδος με την ονομασία Culex tritaeniorhynchus, που είναι ξενιστής του ιού της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας. Το είδος καταγράφτηκε πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2003 στην περιοχή του έλους του Σχινιά, περίπου 45 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας. Μάλιστα, αποτελεί τη δεύτερη καταγραφή του σε χώρα εκτός της ενδημικής του περιοχής, της Ασίας.
«Κάθε χρόνο έχουμε 30- 50 εγκεφαλίτιδες αγνώστου αιτιολογίας»

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ τον Σπύρο Μουρελάτο, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Οικοανάπτυξη, η οποία συμμετέχει τα τελευταία χρόνια στο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών στην Κεντρική Μακεδονία, τα κρούσματα δεν θα πρέπει να προκαλούν ανησυχία. «Κάθε χρόνο είχαμε στην Ελλάδα από 30- 50 εγκεφαλίτιδες αγνώστου αιτιολογίας. Από αυτές το 50% οφειλόταν στον ιό, αλλά δεν γινόταν διάγνωση. Επιπλέον, εάν τα κρούσματα αυτά ήταν από την ίδια περιοχή, τότε ίσως να μπορούσαμε να μιλήσουμε για μικρή επιδημία, κάτι που δεν συμβαίνει», είπε στα «ΝΕΑ».
Ο κ. Μουρελάτος επισήμανε ότι ειδικά φέτος στη Βόρεια Ελλάδα έχουμε περισσότερα κουνούπια, εξαιτίας των πολλών βροχοπτώσεων και των υψηλών θερμοκρασιών.
Ωστόσο, η πιθανότητα να τσιμπήσει κάποιον μολυσμένο κουνούπι παραμένει μικρή. 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου