Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μιας νέας μεγάλης μελέτης που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της American Society for Nutrition "NUTRITION 2025", που πραγματοποιήθηκε στο Ορλάντο της Φλόριντα.
Η έρευνα, την οποία διεξήγαγε η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, έδειξε πως δίαιτες πλούσιες σε φυτικές τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και όσπρια, σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.
Αντίθετα, όταν οι ίδιες δίαιτες βασίζονται σε επεξεργασμένα τρόφιμα, ζάχαρη, κόκκινο κρέας και ζωικά λίπη, ακόμη κι αν έχουν λιγότερες θερμίδες, τότε ο καρδιολογικός κίνδυνος αυξάνεται, όπως μεταδίδει το Healthline.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν 200.000 άνδρες και γυναίκες που συμμετείχαν σε τρεις μεγάλες αμερικανικές μελέτες για διάστημα 25 ετών. Μέσα από λεπτομερή ερωτηματολόγια διατροφής, αξιολόγησαν πόσο υγιεινές ήταν οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων ή λιπαρών και συνέδεσαν τα ευρήματα με την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων.
Τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα: οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν "υγιεινές" εκδοχές των διατροφών με χαμηλούς υδατάνθρακες ή λίγα λιπαρά είχαν περίπου 15% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας.
Από την άλλη, όσοι μείωναν τα λιπαρά ή τους υδατάνθρακες αλλά κατανάλωναν κυρίως ανθυγιεινά τρόφιμα, όπως επεξεργασμένα σνακ και κρέατα, εμφάνισαν αυξημένο κίνδυνο.
Ιδιαίτερη σημασία είχε η διάκριση μεταξύ διαφορετικών τύπων δίαιτας: οι φυτικές δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες έδειξαν προστατευτική δράση για την καρδιά, ενώ οι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά και ζωικές πρωτεΐνες διατροφές, σχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο.
Αντίστοιχα, δίαιτες με χαμηλά λιπαρά αλλά με βάση τη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα άλευρα αποδείχθηκαν επιβλαβείς, σε αντίθεση με εκείνες που βασίζονται σε ανεπεξέργαστα φυτικά τρόφιμα.
Όπως σημείωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Zhiyuan Wu, από το Χάρβαρντ "Οι υγιεινές εκδοχές αυτών των διατροφών, πλούσιες σε φυτικές τροφές και δημητριακά ολικής άλεσης, συνδέθηκαν με βελτιωμένα καρδιομεταβολικά αποτελέσματα. Αντιθέτως, δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων ή λιπαρών που δίνουν έμφαση σε ανθυγιεινά τρόφιμα αύξησαν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας".
Η μελέτη αυτή αναδεικνύει την ανάγκη να εγκαταλείψουμε την εμμονή με την ποσότητα των λιπαρών ή των υδατανθράκων και να εστιάσουμε στην ποιότητα και την προέλευση των τροφών που επιλέγουμε καθημερινά.
Ιδιαίτερη σημασία είχε η διάκριση μεταξύ διαφορετικών τύπων δίαιτας: οι φυτικές δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες έδειξαν προστατευτική δράση για την καρδιά, ενώ οι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά και ζωικές πρωτεΐνες διατροφές, σχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο.
Αντίστοιχα, δίαιτες με χαμηλά λιπαρά αλλά με βάση τη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα άλευρα αποδείχθηκαν επιβλαβείς, σε αντίθεση με εκείνες που βασίζονται σε ανεπεξέργαστα φυτικά τρόφιμα.
Όπως σημείωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Zhiyuan Wu, από το Χάρβαρντ "Οι υγιεινές εκδοχές αυτών των διατροφών, πλούσιες σε φυτικές τροφές και δημητριακά ολικής άλεσης, συνδέθηκαν με βελτιωμένα καρδιομεταβολικά αποτελέσματα. Αντιθέτως, δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων ή λιπαρών που δίνουν έμφαση σε ανθυγιεινά τρόφιμα αύξησαν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας".
Η μελέτη αυτή αναδεικνύει την ανάγκη να εγκαταλείψουμε την εμμονή με την ποσότητα των λιπαρών ή των υδατανθράκων και να εστιάσουμε στην ποιότητα και την προέλευση των τροφών που επιλέγουμε καθημερινά.
Μια ισορροπημένη και ανεπεξέργαστη διατροφή, σύμφωνα με τους ειδικούς, φαίνεται να αποτελεί πλέον ένα από τα πιο ισχυρά "όπλα" για την πρόληψη των καρδιοπαθειών.
thetoc.gr
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου