ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Με ποιους τρόπους μπορείτε να καταπολεμήσετε την υπνηλία...


Νυστάζετε… και «δεν πρέπει» γιατί σας βλέπει το αφεντικό; 





Το πρόβλημα της ημερήσιας υπνηλίας ξεκινά συνήθως από τη νύχτα. Ακόμη και η έλλειψη ύπνου ή ο διακεκομμένος ύπνος για μερικές νύχτες μπορεί να σας «ρίξει» την ενέργεια και να σας χαλάσει τη διάθεση. Η έλλειψη ικανοποιητικού ύπνου αποτελεί συχνά την αιτία της ημερήσιας υπνηλίας. Παρακάτω παρατίθενται μερικοί τρόποι, τους...
οποίους μπορείτε να δοκιμάσετε για να έχετε επαρκή ύπνο και να αποφύγετε την υπνηλία μέσα στην ημέρα:

1. Φροντίστε να κοιμάστε αρκετά
Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο, αλλά πολλοί από εμάς δεχόμαστε να στερηθούμε 1 ή 2 ώρες από τον ύπνο μας το πρωί ή το βράδυ για να προλάβουμε να κάνουμε άλλα πράγματα. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 7-9 ώρες ύπνου τη νύχτα, ενώ ειδικά οι έφηβοι χρειάζονται συνήθως 9 ώρες ύπνου. Αφιερώστε λοιπόν 8-9 ώρες για ύπνο κάθε βράδυ.

2. Μην κάνετε τα πάντα στο κρεβάτι
«Το κρεβάτι σας είναι μόνο για ύπνο και σεξ», υπογραμμίζει ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο του Maryland, Avelino Verceles. «Δεν πρέπει να διαβάζετε, να παρακολουθείτε τηλεόραση, να παίζετε video games ή να χρησιμοποιείτε το φορητό υπολογιστή σας στην κρεβατοκάμαρα». Μην κάνετε τους λογαριασμούς σας και μην έχετε έντονες συζητήσεις στο κρεβάτι. Κινδυνεύετε να χάσετε τον ύπνο σας.

3. Ορίστε μια συγκεκριμένη ώρα που θα ξυπνάτε το πρωί
Συχνά συνίσταται στα άτομα που έχουν προβλήματα υπνηλίας να πηγαίνουν στο κρεβάτι και να σηκώνονται την ίδια ώρα κάθε μέρα, αν γίνεται ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Ωστόσο, ο καθορισμός μιας συγκεκριμένης ώρας για ύπνο μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη απογοήτευση αν υποφέρετε από αϋπνία και ήδη δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε.
Αντ’ αυτού ο συγγραφέας του βιβλίου «συγγραφέας του βιβλίου Sound Sleep, Sound Mind: 7 Keys to Sleeping Through the Night», Barry Krakow, προτείνει να καθορίσετε μόνο την ώρα που θα ξυπνάτε. «Ακολουθήστε αυτήν τη μέθοδο για τις πρώτες εβδομάδες ή ακόμη και μήνες για να αποκτήσετε ένα ρυθμό», λέει. «Αυτή η διαδικασία, το να ξυπνάτε δηλαδή πάντα την ίδια ώρα, βοηθάει στη σταθεροποίηση του καρδιακού ρυθμού. Και αν το κάνετε αυτό και έχετε μια κακή βραδιά, θα κοιμηθείτε καλύτερα την επόμενη νύχτα».

4. Σταδιακά προσπαθήστε να συνηθίσετε να πηγαίνετε νωρίτερα για ύπνο
Μια άλλη προσέγγιση για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα είναι να κάνετε μια προσπάθεια να πηγαίνετε στο κρεβάτι 15 λεπτά νωρίτερα κάθε βράδυ για τέσσερις νύχτες. Και μετά προσπαθήστε να καθιερώσετε στην τελευταία ώρα προσέλευσης στο κρεβάτι. Η σταδιακή αναπροσαρμογή του προγράμματός σας συνήθως λειτουργεί καλύτερα από ό, τι η απότομη προσπάθεια να πηγαίνετε για ύπνο μία ώρα νωρίτερα.

5. Προσπαθήστε να έχετε τακτικά και υγιεινά γεύματα
Δεν αρκούν οι τακτικές ώρες ύπνου. Χρειάζεστε και τακτικά γεύματα, τα οποία βοηθούν στη ρύθμιση του κιρκαδικού ρυθμού σας. Τρώγοντας ένα υγιεινό πρωινό και ένα ισορροπημένο μεσημεριανό γεύμα στην ώρα τους – αντί να πιείτε έναν καφέ στα βιαστικά το πρωί και να φάτε ένα σάντουιτς στο χέρι – μπορείτε να αποφύγετε το πρόβλημα της έλλειψης ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας, που θα επιδεινώσει τη νύστα σας. Φροντίστε να τρώτε το τελευταίο γεύμα της ημέρας 2-3 ώρες πριν πέσετε στο κρεβάτι.

6. Ασκηθείτε
Η τακτική άσκηση (30 λεπτά την ημέρα τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα) προσφέρει πολλαπλά οφέλη για τον ύπνο. Η άσκηση, ειδικά η αερόβια, σας βοηθάει να κοιμάστε ευκολότερα και πιο βαθιά.
Σας δίνει επίσης περισσότερη ενέργεια στη διάρκεια της ημέρας και σας κρατά σε εγρήγορση. Αν ασκείστε έξω στο φως της ημέρας, θα έχετε ακόμη περισσότερα οφέλη. Οι επιστήμονες συστήνουν 30 λεπτά έκθεσης στο ηλιακό φως την ημέρα, επειδή το φως της ημέρας βοηθάει στη ρύθμιση του ύπνου. Αποφύγετε την άσκηση 3 ώρες πριν τον ύπνο.
 newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου